Åtal för förberedelse till grovt jaktbrott

Ljusdal (JJ) En jägare från Gävleborgs län åtalas för förberedelse av grovt jaktbrott. Mannen har enligt åtalet haft i gång ett flertal illegala björnåtalar samt haft kameror uppsatta vid dem.

35-åringen döms för bland annat lockande av vilt från annans mark. Arkivfoto: Holger Nilsson.

I slutet av förra veckan beslutade miljöåklagare Christer Jarlås att väcka åtal mot en 35-årig man från Gävleborgs län. Enligt åtalet har mannen mellan 1 januari och 12 augusti 2014, på två olika jaktområden haft i gång minst fem åtalar. Åtlarna har bestått av älgslaktrester, havre, melass, nougatkräm och fiskrens.

Enligt åklagaren har mannen uppsåtligen lockat björn från annans jaktområde för att själv kunna jaga björn med sina jaktkamrater. Bland annat återfinns inbjudningar till björnjakt med i bevisunderlaget i tillägg till bland annat åtelkameror, dator, mobiltelefon.

Vid flera av åtlarna har även MMS-kameror funnits uppsatta som skickat bilder till jägaren när björn besökt åtlarna.

Eftersom björnen är ett hotat vilt och brottet utförts vanemässigt är det enligt åtalet att betrakta som grovt.

Mannen åtalas både för förberedelse till grovt jaktbrott samt för brott mot kameraövervakningslagen. Rättegångsförhandlingarna kommer äga rum i Hudiksvalls tingsrätt.

AKTUELLT

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Annonser