Åtal för förberedelse till grovt jaktbrott

Ljusdal (JJ) En jägare från Gävleborgs län åtalas för förberedelse av grovt jaktbrott. Mannen har enligt åtalet haft i gång ett flertal illegala björnåtalar samt haft kameror uppsatta vid dem.

35-åringen döms för bland annat lockande av vilt från annans mark. Arkivfoto: Holger Nilsson.

I slutet av förra veckan beslutade miljöåklagare Christer Jarlås att väcka åtal mot en 35-årig man från Gävleborgs län. Enligt åtalet har mannen mellan 1 januari och 12 augusti 2014, på två olika jaktområden haft i gång minst fem åtalar. Åtlarna har bestått av älgslaktrester, havre, melass, nougatkräm och fiskrens.

Enligt åklagaren har mannen uppsåtligen lockat björn från annans jaktområde för att själv kunna jaga björn med sina jaktkamrater. Bland annat återfinns inbjudningar till björnjakt med i bevisunderlaget i tillägg till bland annat åtelkameror, dator, mobiltelefon.

Vid flera av åtlarna har även MMS-kameror funnits uppsatta som skickat bilder till jägaren när björn besökt åtlarna.

Eftersom björnen är ett hotat vilt och brottet utförts vanemässigt är det enligt åtalet att betrakta som grovt.

Mannen åtalas både för förberedelse till grovt jaktbrott samt för brott mot kameraövervakningslagen. Rättegångsförhandlingarna kommer äga rum i Hudiksvalls tingsrätt.

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser