Ät ert viltkött med gott samvete!

Kungsbacka (JJ) Världsnaturfonden har släppt köttguiden för 2016. Där framkommer med all tydlighet att viltkött är det bästa alternativet för oss som äter kött.

Dagens spagetti och köttfärssås kan ätas med gott samvete, precis som övriga köttmåltider i jägarhemmet. Foto: Per Jonson

Köttkonsumtionen har de senaste åren hamnat under lupp och i debatten framförs argument för ökad vegetarisk kost. Vi jägare som till största delen baserar vår kost på viltkött kan dock känna oss trygga i båten.

Vår köttkonsumtion genererar ett litet klimatavtryck. I Världsnaturfondens köttguide är det idel glada gröna gubbar. Älg, rådjur, hjort och vildsvin står enligt guiden för den studerade  viltköttskategorin. I guiden räknas inte ren in eftersom den klassas som tamboskap. Däremot räknas vilt som fötts upp i länsstyrelsegodkända hägn och inte kräver omfattande stödutfodring.

Enligt undersökningen räcker viltköttsproduktionen till 2-4 kilo kött per person och år. Svenskens genomsnittliga konsumtion ligger på 50-55 kilo.

Kolla in köttguiden här>>

 

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser