Åsa Romson uttalande orsakar stor skada

Kungsbacka (JJ) I går uttalade sig miljöpartiets språkrör Åsa Romson om svensk vargforskning och dess resultat som hon menade blivit framtvingade av Regeringen. Nu får hon kraftig kritik från Sveriges ledande vargforskare Olof Liberg.
Olof Liberg är mycket kritisk till gårdagens miljöpartistiska utspel.

Det var under en riksdagdebatt i går som det miljöpartistiska språkröret Åsa Romson sa till Statsministern Fredrik Reinfeldt att forskare tvingats skriva vinklade rapporter.
Olof Liberg, viltekolog och Sveriges främste vargforskare rasar nu över hennes uttalande.

– Jag har varit med länge men det här var droppen. Åsa Romson har bidragit till en så stor skada att det enda som möjligtvis kan motverka den är en offentlig ursäkt.

Enligt Olof Liberg kan Åsa Romson bara ha syftat på honom och hans kollegor på Grimsö. Det är dem som ligger bakom de fyra rapporter under 2012 och 2013 som legat till grund för Regeringen rovdjursproposition.

– I går fick jag höra att Åsa Romson inte menar mig, men då är jag nyfiken på vem hon menar. Mitt namn återfinns på alla de fyra rapporter som Regeringen fått. Forskares enda kapital är vårt vetenskapliga anseende och det sätter hon nu på spel. Det är mycket allvarligt.

Olof Liberg tycker också att det är mycket märkligt att inte enda enda nyhetsjournalist har kontaktat honom sedan Åsa Romsons uttalande.

– Inga andra än journalister från jaktpressen har stämt av med oss om vi känner igen oss i uttalandet. Det är skrämmande, säger han.

Nu vill Olof Liberg ha svar på flera frågor. Vilka rapporter och forskare avser hon? Hur har hon fått tag på dessa rapporter? Hur går det till när myndigheter tvingar fram svar från forskare? Dessutom vill han ha en offentlig förklaring till hur hon kan gå ut med ett påstående som saknar grund? 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser