Årstillstånden kvar!

Umeå (JJ) Det beslut som länsstyrelserna fattat om villkor för småviltjakten 2007/08 står fast. Det är resultatet av en noggrann bedömning som fjällänsstyrelserna gjort av Kommerskollegiums yttrande med anledning av att några turistföretagare i Arjeplog överklagat beslutet om årstillstånd för boende i fjällkommunerna och fått rätt av Kommerskollegium.

Länsstyrelserna i fjällänen har diskuterat hur Kommerskollegiums senaste yttrande ska hanteras. Den gemensamma bedömningen är att det även fortsättningsvis ska vara möjligt för boende i fjällkommunerna att köpa årstillstånd för småviltjakten. 
– Vi har diskuterat frågan och även gjort en förnyad bedömning med utgångspukt i Kommerskollegiums synpunkter. Med all respekt för den bedömning som gjorts vidhåller vi vår uppfattning; att ge fjällboende möjlighet att köpa årstillstånd för småviltjakt är fullt ut förenligt med EG-rätten säger Västerbottens landshövding Lorentz Andersson.  

Skilda tolkningar
Kommerskollegium yttrade sig i torsdags till Jordbruksverket och Länsstyrelsen i Norrbotten, med kännedom till regeringen, att även de nu tagna besluten om årstillstånd för fjällkommunbor strider mot EG-rätten. 
– För oss som arbetar med dessa frågor är det närmast en självklarhet att de som bor i ett fjällnära område ska ha särskild möjlighet att nyttja de naturresurser som finns i området. Det finns regionalpolitiska, sociala och kulturhistoriska skäl för detta.
Vi tror oss ha regeringens fulla stöd i denna bedömning, säger naturvårdsdirektör Björn Jonsson. 

Länsjakttillstånd
Det har också diskuterats möjligheterna för bosatta i fjällänen att kunna köpa s k länskort, dock är det oklart hur regeringen skulle se på en sådan möjlighet.  
– Vi har hävdat att det också ska finnas möjlighet att få länsjakttillstånd. Det beslut som regeringen fattade den 22 mars kan komma att ge en sådan möjlighet och vi har goda förhoppningar! Innan vi tar ett sådant beslut vill vi dock både se formuleringarna i regeringens beslut och Jordbruksverkets föreskrifter, avslutar Björn Jonsson.  
Beslut om ett länskort kan fattas tidigast under maj månad.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser