Årlig viltövervakning sammanställd

Skaraborg (JJ) Från knappt hundra vildsvin till 1 600 fällda under de senaste tio åren. Den inrapporterade avskjutningen till Svenska Jägareförbundets viltövervakning visar på en vildsvinspopulation i stadig tillväxt i Skaraborg.

Det har varit en radikal ökning av antalet fällda vildsvin i Skaraborg de senaste tio åren. Arkivfoto: Per Jonson

Viltövervakningen i Skaraborg har färdigställts för jaktåret 2013/2014. Målsättningen från Svenska Jägareförbundet är att 30 procent av totalarealen per krets ska ingå i övervakningen. I dagsläget når elva av 15 kretsar över 30 procent, och nio kretsar har mer än 50 procents täckningsgrad. Bäst i området är Grästorp jaktvårdskrets vars avskjutningsrapporter täcker över nästan 75 procent av kommunens yta.

Avskjutningsstatistiken från Skaraborg visar på en markant ökning av fällda vildsvin under den senaste tioårsperioden. Fram till 2006 sköts endast ett fåtal. Den senaste presenterade siffran för jaktåret 2013/2014 visar på drygt 1 600 inrapporterat fällda vildsvin.

Avskjutningen på rådjur har gått ner under samma period men ökat något sedan bottennoteringarna i samband med den stränga vintern 2010/2011. Cirka 5 500 rådjur rapporteras fällda det  jaktåret 2013/2104, jämfört med cirka 7 500 rådjur 2003/2004.

Rävavskjutningen i Skaraborg har legat relativt stabilt på omkring 3 000 fällda rävar per år under de senaste tio åren, med en avvikning 2010/2011 då det rapporterades om cirka 1 000 fler fällda rävar i området.

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser