Arg markägare åtalas

Vrigstad (JJ) En markägare i Vrigstadtrakten åtalas för olaga hot mot två personer som deltog i ett stövarprov. Markägaren misstänks för att med hjälp av ett hagelgevär först ha tvingat två personer att stanna och sedan försvinna från hans mark.

Det var under ett jaktprov för stövare som en hundägare och en vägvisare följde efter hunden in i skogen. De stod och lyssnade på drevet som drog ut på en annan mark när en man plötsligt hoppade fram och riktade ett hagelgevär mot dem.

”Stanna, annars skjuter jag”, löd uppmaningen enligt de båda. Mannen ska sedan ha krävt en förklaring om vad de gjorde där. Han ska ha kommit så nära som ett par meter och fortsatt att vifta med vapnet i ansiktet på dem.

Båda säger i polisförhör att de upplevde situationen som mycket hotfull. De var livrädda och trodde verkligen att mannen skulle skjuta dem.

Markägaren förnekar att han hotat dem med vapen. Han hade visserligen hagelgeväret med sig men det var inte laddat och han bar det hela tiden brutet i handen, hävdar han.

Nu får Eksjö tingsrätt avgöra om mannen ska frias eller fällas för det han anklagas för, skriver Vetlanda Posten

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser