Arg björnhona rusade mot Kalle

Söderhamn (JJ) Först fick hundföraren Kalle Kastman se björnungar som klättrat upp i ett trä. Sedan kom en ilsken björnhona rusande mot honom.

Söderhamns-Kuriren berättar om 21-årige Kalle Kastmans dramatiska björnmöte på älgjakten i onsdags.

Kalle jagar i skogarna kring Långbo och hade precis släppt sin hund när han fick se två björnungar högt uppe i en tall.

Han hann bara meddela jaktkompisarna att det var björn i området, sedan kom honan rusande rakt emot honom.

Varningsskott

Kalle vrålade men björnen stannade inte. Då sköt han ett skott framför den i marken.

– Då tvärvände hon med bara tio meter kvar. Det var nära och man blev nästan lite blöt i byxorna, säger Kalle till Söderhamns-Kuriren.

Det hela gick mycket snabbt och i efterhand har han funderat på hur det kunde ha gått.

– Det gick så fort att jag inte hann bli rädd. Efteråt började jag tänka på vad som faktiskt hade kunnat hända men det gick ju bra den här gången.

Björnhonan och tre ungar observerades av passkyttar när de lämnade området.

AKTUELLT

Är förebyggande skyddsjakt laglig?

Jämtland (JJ) En principiellt viktigt ärende i rovdjursförvaltningen kommer nu upp i Kammarrätten. Frågan är om myndigheterna kan fatta beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte.

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser