Årets lodjursjakt bedrivs främst i renbetesmarker

Beskedet från Naturvårdsverket om att öka licensjakten på lodjur framför allt i renbetesområdena, till lodjur, är välkommet. Men en licensjakt på 209 djur är för lite om rikdsagens mål ska hållas, skriver Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Den svenska lodjursstammen uppskattas till cirka 1500 – 2000 djur och är en av världens tätaste lodjursstammar.

– För att kunna hålla stammen på den nivå riksdagen beslutat, minst 1 250 djur, borde tilldelningen varit högre, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.

I stället för de av Jägareförbundet begärda 380 blev det endast jakt på 209 djur.

– Avskjutningen inom renbetesområden måste öka rejält om samerna ska kunna fortsätta bedriva rennäring, tillägger Torbjörn Lövbom, som också är ordförande i Jägareförbundet Västerbotten.

Det är få som någonsin får se ett lodjur, de är skygga och mest aktiva på nätterna.

– Lodjurens främsta föda är ren och rådjur, vilket betyder att där det finns gott om lodjur finns allt färre bytesdjur. Med en för stor lodjursstam minskar bytesdjuren så mycket att lodjuren får svårt att finna föda och då minskar även lodjursstammen.

Jakt kan då inte heller bedrivas vilket sammanslaget är en dålig viltförvaltning, säger Hans von Essen och anger Västmanland som exempel. I stället borde vi skjuta fler lodjur så att vi även kan ha kvar en jaktbar stam på rådjur.I år är det mycket snö vilket innebär bra jaktförhållanden.

Jakten pågår under mars månad med förlängning till den 15 april i de fyra nordligaste länen.

Naturvårdsverkets fördelning av årets licensjakt på lodjur: Norrbottens län 24 djur, Västerbotten 35, Jämtland 60, Västernorrland 8, Gävleborg 8, Dalarna 18, Värmland 20, Västra Götaland 7, Örebro 7, Västmanland 6, Uppsala 15 och Stockholms län 1 djur.

1 kommentar

  • Rådjursfritt
    Det enda goda med lodjuren, är att det är rådjursfritt ute på skogen. Jag kan lugnt släppa min unga stövare, utan risk för rådjursdrev.
    Å andra sidan så är det även tunt med hare.
    Mest spår av lodjur och räv = den moderna mångfalden.

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser