Årets lodjursjakt bedrivs främst i renbetesmarker

Beskedet från Naturvårdsverket om att öka licensjakten på lodjur framför allt i renbetesområdena, till lodjur, är välkommet. Men en licensjakt på 209 djur är för lite om rikdsagens mål ska hållas, skriver Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Den svenska lodjursstammen uppskattas till cirka 1500 – 2000 djur och är en av världens tätaste lodjursstammar.

– För att kunna hålla stammen på den nivå riksdagen beslutat, minst 1 250 djur, borde tilldelningen varit högre, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.

I stället för de av Jägareförbundet begärda 380 blev det endast jakt på 209 djur.

– Avskjutningen inom renbetesområden måste öka rejält om samerna ska kunna fortsätta bedriva rennäring, tillägger Torbjörn Lövbom, som också är ordförande i Jägareförbundet Västerbotten.

Det är få som någonsin får se ett lodjur, de är skygga och mest aktiva på nätterna.

– Lodjurens främsta föda är ren och rådjur, vilket betyder att där det finns gott om lodjur finns allt färre bytesdjur. Med en för stor lodjursstam minskar bytesdjuren så mycket att lodjuren får svårt att finna föda och då minskar även lodjursstammen.

Jakt kan då inte heller bedrivas vilket sammanslaget är en dålig viltförvaltning, säger Hans von Essen och anger Västmanland som exempel. I stället borde vi skjuta fler lodjur så att vi även kan ha kvar en jaktbar stam på rådjur.I år är det mycket snö vilket innebär bra jaktförhållanden.

Jakten pågår under mars månad med förlängning till den 15 april i de fyra nordligaste länen.

Naturvårdsverkets fördelning av årets licensjakt på lodjur: Norrbottens län 24 djur, Västerbotten 35, Jämtland 60, Västernorrland 8, Gävleborg 8, Dalarna 18, Värmland 20, Västra Götaland 7, Örebro 7, Västmanland 6, Uppsala 15 och Stockholms län 1 djur.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser