Årets Guldälg till Anders Kullgren

Älgskadefondsföreningens årliga vilt- och trafiksäkerhetspris tilldelas Folksams trafikforskningschef Anders Kullgren. Priset kommer att delas ut på Tylösandsseminariet 31 augusti.

Guldälgen 2011 tilldelas Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam. Motiveringen till utnämningen av Anders Kullgren grundar sig, till skillnad från tidigare vinnare, inte i en enskild idé eller konkret handling, utan i hans egenskap som drivande kraft, både på personligt och professionellt plan, bakom Folksams engagemang i viltolycksfrågor.
Genom forskningsprojekt, tester och analyser har han lyft fram viltolycksproblematiken inom Folksams trafiksäkerhetsforskning.   Anders Kullgren har forskat inom trafiksäkerhet sedan 1988 och har varit trafikforskningschef på Folksam sedan 1995.
Han är utbildad civilingenjör inom flygteknik på KTH, medicine doktor på Karolinska Institutet och docent i teknisk trafiksäkerhet på Chalmers.  
Guldälgen består av en handmålad glasskulptur samt ett stipendium ’a 20 000 kr. Priset ges till den person, organisation, företag eller myndighet som på bästa sätt bidragit till att sprida kunskap och information om viltolyckor eller genomfört åtgärder för att förhindra viltolyckor. 
Priset kommer att delas ut på MHF:s trafiksäkerhetsseminarium på Hotell Tylösand.  

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser