Årets björnjakt har inletts

RIKS(JJ). I dag inleds årets björnjakt, nästan 300 björnar får fällas. Tilldelningen är fördelad på sex län. I år har Naturvårdsverket utökat försöket med åteljakt från två till tre län.

Åteljakt är en metod som fått kritik då en del anser att den skapar mindre skygghet hos  björnarna för människor. De som försvarar metoden menar att den skapar en säkrare jakt. 
Att försöket med åteljakt nu utökas beror på att Naturvårdsverket vill ha mer kunskap om jaktformen, för att kunna ta ett  beslut om att eventuellt godkänna metoden i framtiden. 

Förra året testades åteljakt på försök i Västerbotten och i ett område i Norrbotten. I år kommer metoden att testas även i några kommuner i Dalarnas län.
Det här rapporterar NorraSkåne.se.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser