Äras de som äras bör

Tillhör du dem som gärna tar dig en bastu efter jakten? Visst är det skönt att komma hem, hälla upp något gott och sätta sig till bords? Men vi ska komma ihåg att det är då den ”riktiga” jakten börjar för en del av våra jaktbröder och jaktsystrar. Eftersöksjägarna!

Eftersöksjägarna i landet gör en beundransvärd insats när andra klantar till det. Foto: Mikael Grennard

Jag vill slå ett slag för den tacksamhet och vördnad dessa människor förtjänar. Eftersöksjägarna är de som städar där vi kommit till korta och kanske överskattat vår egen förmåga.

De tillhör en särdeles märklig skara av det mänskliga släktet med en envishet och en beundransvärd förmåga att bortse från de umbäranden de utsätter sig för. Hungriga och utan energi snubblar de runt i mörkret i skenet från en pannlampa. Ofta genom träsk, vatten och granplanteringar, medan vatten och snö rinner utmed nacken och nerför ryggen. Detta med en spårlina som trasslar. Och ibland långt in på småtimmarna.

Pussellösare

Jag har inte förstått det hela, men jag tror att de i första hand drivs av den ärbara lusten att förkorta ett djurs lidande. Men inte bara detta. Det måste vara kombinerat av en stor lust att lösa ”gåtan”. Precis som en del andra människor kan bli besatta av att lägga ett pussel, vrida på Rubiks kub, spela på casino eller vad det nu är. Något är det i alla fall.

Dessutom tränar de ofta en eller flera hundar för endast detta syfte. En hund vars hela existens handlar om att hjälpa till i arbetet att ”städa” efter andra.

– Själv, då? Det är förstås en berättigad fråga.

Jo, jag har ställt till med några eftersök jag med. Endast några få olösta som jag kan minnas. Inte för att jag är så förbaskat skicklig utan för att jag ”fegat ur” eller varit omdömesgill. Välj själv. Jag har i alla fall släppt många vilt ur pass.

Vågar be om hjälp

Själv har jag alltid tränat mina hundar i att bli dugliga eftersökshundar. Med dugliga menar jag att de ska kunna hjälpa till att ta de ”lätta” eftersöken som jag och mina vänner ställer till.

Detta som någon form av hygienfaktor. Men jag har haft den stora förmånen och förstånd att kunna kalla in experter när jag insett att jag och min hund kommer till korta. Något tyvärr inte alla gör.

Jag har vid ganska många tillfällen sett hur djurs lidande förlängs på grund av att husse överskattat sin egen och hundens förmåga. Jag har sett hur icke spårsäkra löshundar släpps på spår för att direkt gå över och jaga friskt vilt, i stället för det skadade.

Jag har också sett hur man med en tax går och gång på gång stöter ett benskjutet rådjur ur legan. Detta när man vet att det finns duktiga löshundar som avkortat lidandet med många timmar.

Visa mer respekt

Vi ”vanliga jägare” måste använda vårt omdöme både före och efter skottet.

Jag vill samtidigt passa på att reflektera över att vi har en i jämförelse synnerligen hög moral när det kommer till jakt i jämförelse med andra länder. Men kanske håller något på att ändras. Flera eftersöksjägare jag talat med är bekymrade över att det blir mer och mer jobb för dem. Flera har noterat en tilltagande nonchalans.

Som en riksbekant eftersöksjägare sa: ”Förr ringde de ofta från jaktmiddagen och frågade hur det gick för mig i mörkret. Det händer inte ofta nu.”

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser