Är det ett grovt brott att vara på fel plats?

holger_ledare.jpgKan man bli fälld för förberedelse av grovt jaktbrott i Sverige om man råkar be­finna sig på fel plats? Lek med tanken att du och några kompisar är ute och jagar räv. Ni ställer ut runt ett berg som ni vet att räven gärna tar daglega vid.
Vad ni inte vet är att vargspårare och vargvärnare haft bevakning på två vargar i området som också valt att ta daglega i det otillgängliga berget.
Precis där vargarna passerat skogsbilvägen och gått upp i berget har vargvärnarna trampat över spåren så att inte någon illvillig jägare ska upptäcka dem.
Eftersom området ligger under bevakning tar det bara några minuter innan polisen får ett samtal om pågående tjuvjakt på varg.
Jägarna själva vet ingenting, de har bara valt att jaga på fel plats och har inte ens hunnit släppa stövaren innan en massiv polisinsats inleds.

Högaktuellt
Frågan om risken att bli åtalad för förberedelse av grovt jaktbrott är högaktuell. På försommaren beslutade åklagaren i det så kallade Lillhärdalsfallet att väcka åtal mot fem jägare som misstänks för just detta brott.
Ingen varg var skjuten, men åklagaren anser att misstankarna om att de förberedde vargjakt är så stark att det bör prövas i domstol.
Jägarna hävdar så klart sin oskuld. I över två år har utredningen pågått, vad som är sant vet bara de inblandade. Men faktum är att de nu i över två år fått sina vapen beslagtagna.
Rättegången kommer att bli mycket in­tressant, inte minst ur perspektivet om man kan man bli fälld för förberedelse till grovt jaktbrott om man befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt?

Ingen oro
Åklagaren i Lillhärdalsfallet har berättat för Jaktjournalen att jägare inte behöver vara oroliga för detta. Ett uttalande som talar emot de åtalade eftersom åklagarsidan anser sig ha bevis som ska hålla för fällande domar.  Annars hade man inte väckt åtal.
Men man ska också vara medveten om att trycket är hårt på polis och åklagare från vargvänner som anser att det är skandalöst få grova jaktbrott som klaras upp och leder till fällande domar.
Så vitt Jaktjournalen erfar är Lillhärdalsfallet ett s k indiciemål, det finns ingen skjuten varg och nu måste åklagaren kunna bevisa att man förberedde tjuvjakt på varg.
Annars är det faktiskt risk att man blir åtalad för förberedelse till grovt jaktbrott om man befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser