Är det ett grovt brott att vara på fel plats?

holger_ledare.jpgKan man bli fälld för förberedelse av grovt jaktbrott i Sverige om man råkar be­finna sig på fel plats? Lek med tanken att du och några kompisar är ute och jagar räv. Ni ställer ut runt ett berg som ni vet att räven gärna tar daglega vid.
Vad ni inte vet är att vargspårare och vargvärnare haft bevakning på två vargar i området som också valt att ta daglega i det otillgängliga berget.
Precis där vargarna passerat skogsbilvägen och gått upp i berget har vargvärnarna trampat över spåren så att inte någon illvillig jägare ska upptäcka dem.
Eftersom området ligger under bevakning tar det bara några minuter innan polisen får ett samtal om pågående tjuvjakt på varg.
Jägarna själva vet ingenting, de har bara valt att jaga på fel plats och har inte ens hunnit släppa stövaren innan en massiv polisinsats inleds.

Högaktuellt
Frågan om risken att bli åtalad för förberedelse av grovt jaktbrott är högaktuell. På försommaren beslutade åklagaren i det så kallade Lillhärdalsfallet att väcka åtal mot fem jägare som misstänks för just detta brott.
Ingen varg var skjuten, men åklagaren anser att misstankarna om att de förberedde vargjakt är så stark att det bör prövas i domstol.
Jägarna hävdar så klart sin oskuld. I över två år har utredningen pågått, vad som är sant vet bara de inblandade. Men faktum är att de nu i över två år fått sina vapen beslagtagna.
Rättegången kommer att bli mycket in­tressant, inte minst ur perspektivet om man kan man bli fälld för förberedelse till grovt jaktbrott om man befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt?

Ingen oro
Åklagaren i Lillhärdalsfallet har berättat för Jaktjournalen att jägare inte behöver vara oroliga för detta. Ett uttalande som talar emot de åtalade eftersom åklagarsidan anser sig ha bevis som ska hålla för fällande domar.  Annars hade man inte väckt åtal.
Men man ska också vara medveten om att trycket är hårt på polis och åklagare från vargvänner som anser att det är skandalöst få grova jaktbrott som klaras upp och leder till fällande domar.
Så vitt Jaktjournalen erfar är Lillhärdalsfallet ett s k indiciemål, det finns ingen skjuten varg och nu måste åklagaren kunna bevisa att man förberedde tjuvjakt på varg.
Annars är det faktiskt risk att man blir åtalad för förberedelse till grovt jaktbrott om man befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser