Äntligen en ny jaktsäsong!

holger.jpgNu har vi det bästa framför oss. Jaktsäsongen följer som bekant inte kalenderåret utan börjar den 1 juli, även om den praktiska jakten är liten nu infinner sig en härlig känsla.
Ungefär samma känsla som när de första vårtecknen börjar visa sig, vi har det bästa framför oss…
För oss obotliga optimister känns det just nu som om man ska hinna med allt och att det blir den bästa jaktsäsongen någonsin. Det är aldrig förbjudet att drömma och jaktglädje är en viktig del i jakten.

Positiv utveckling

Nyligen läste jag att flera jakthundsklubbar har en positiv utveckling. Svenska Dreverklubben och Svenska Älghundklubben är två klubbar som ökar sina medlemsantal. Man kan även notera att jaktproven ökar över lag och de svenska jaktprovschampionaten blir också fler.
Positivt är också att viltspårsproven ökar.
Just hundanvändningen och utvecklingen hos hundklubbarna är en viktig barometer för att få en uppfattning om hur jakten utvecklas. Men det är också ett bra betyg till klubbarna som visar att de gör ett bra arbete.
Att vara jakthundsägare är för de allra flesta en livsstil och många lever bokstavligen för hösten, jakten och arbetet med hunden. Njut, det tänker jag göra.

Unga jägare

I höst ska också ett stort antal unga och nya jägare debutera med egen bössa i armvecket. En obeskrivbar upplevelse för dessa jägare, jag minns själv med en lätt darrning hur kroppen fullständigt vibrerade när jag gav mig ut första gången med egen bössa på hemmamarkerna söder om Skellefteå.
Jakten är fantastisk och jag hoppas verkligen att alla unga jägare får uppleva samma härliga känsla och fångas av allt som jakten innebär.
Med bra och trevliga jaktkompisar kommer era eventuella fritidsproblem att vara lösta livet ut.

 

Imponerande jaktglädje

Slutligen vill jag göra ett slag för jaktglädje. Jag hymlar inte om att jag tycker att jakt är roligt och för en tid sedan såg jag en ny jakt-dvd som fick mig att applådera.
Ett gäng unga killar från Sorsele släppte sin första jakt-dvd, ”Hunnskall och Bomskott”, så jäkla bra. Förutom att de är riktigt duktiga jägare med bra hundar har de också en härlig humor. Deras film skulle lika gärna kunna användas i utbildningssyfte om hur man har roligt när man jagar.
Se den – imponeras, skratta och ta med dig känslan in i den nya jaktsäsongen.

Skitjakt!

 

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser