Antalet kungsörningshäckningar ökar i Norrbotten

NORRBOTTEN(JJ). Det har skett ett trendbrott gällande antalet kungsörningshäckningar i Norrbotten - för första gången på fem år ökar de nämligen i antal.

Häckningar gick bättre uppe i norr än i övriga delen av landet. 
Förra året var det 44 lyckade häckningar, vilket var tolv fler än året innan.
– Med tanke på att förra året var så pass bra och det ser ut att vara gott om smågnagare, så ser det ut som det här året kan bli ett riktigt bra år för 2011, säger Håkan Thyrén, samordnare för kungsörnsinventeringen i Norrbottens län, till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser