Antalet gråsälar ökar inte längre i Östersjön

ÖSTERGÖTLAND(JJ). Det sker inte längre någon ökning av antalet gråsälar i Östersjön. Under en period från mitten av 80-talet till år 2006 var ökningen markant.

De inventeringar som gjorts under senare år visar att det antalet inte ökar längre. 
– Om man där ligger till andra miljöförändringar vi har sett som tillexempel att sälarna blivit magrare. så finns det anledning att titta vidare på de här problemen och se vad det faktiskt beror på säger Olle Karlsson, sälforskare vid Naturhistoriska riksmuseet, till Sveriges Radio P4 Östergötland.

Anledningarna till att ökningens stannat av kan bland annat bero på ett ökat jakttryck. Enligt Olle Karlsson är det inte någon större förändring av antalet fällda sälar i Sverige, däremot skjuts ganska många i Finland.
Totalt fälls det cirka 500-1000 djur om året.

Det får skjutas tio gråsälar i Östergötland i år, ännu har dock inte länsstyrelsen fått in någon rappport om att någon gråsäl skjutits. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser