Ansöker om att få jaga kronhjort i Ånge

ÅNGE(JJ). Snart kan det vara verklighet med kronhjortsjakt i Ånge kommun. Jaktvårdskretsarna i Borgsjö och Torp har nämligen ansökt om registrering av ett skötselområde för kronhjort norr om Ljungan.

– Kronhjort har blivit mer och mer vanligt här, och eftersom det är ett nytt och jaktbart vilt så har vi pratat ihop oss och gjort den här ansökan, säger Gunnar Selling, Borgsjö jaktvårdskrets, till Dagbladet.

Ansökan gäller ett området som sträcker sig ungefär från Torringen i väster till Leringen i öster.
Man har fått klartecken från markägarna.
– Det ska vara ett ganska stort område om man ska ha kronhjortsjakt, och det här området är runt 100 000 hektar någonting, säger Gunnar Selling.

– Om stammen får växa ohämmat finns risk för ökade skogsskador då kronhjorten till skillnad mot älg föredrar gran. Därför är bland annat SCA med på det här, och de har nästan hälften av arealen, säger Selling.

Det finns redan två skötselområden för kronhjort i länet, de ligger kring Härnösand. Om det nu blir klartecken för den nya ansökan så blir det Medelpads första område där kronhjort kan jagas.

– Vi har inte så många skötselområden i länet, men det finns ett i Albacken på Jämtlandssidan och det är där det blivit så mycket kronhjort att det spridit sig in på området som den här ansökan handlar om, säger Karin Saltin, ansvarig för jakt- och viltvårdsfrågor på länsstyrelsen.

Om ansökan beviljas så kommer en treårig skötselplan att upprättas, det ska då göras en inventering av antal djur och föreslås en lämplig avskjutning.
Det ska även ordnas utbildning för de som vill jaga. 

– Mellan tummen och pekfingret så tror vi det kan finnas ett antal hundra djur, men avskjutningen kommer bli väldigt försiktig till en början. Sedan måste vi lära oss att skjuta rätt djur också så att man inte fäller ledarhinden eller kronprinsessan, säger Gunnar Selling.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser