Anordnar temakväll om vildsvin

TIERP(JJ). I kväll anordnas det ett möte om vildsvin i Berggården, Fagerviken. Temat för kvällen är hur markägare och jägare ska samsas om vildsvinen.

Arrangör av temakvällen är Hållnäs-Österlövsta jaktvårdskrets. Markägarna och jägarna har ett gemensamt intresse av att lära sig om hur man kan minimera skador av vildsvin, samt hur djuren fungerar. 
– Tillgången på vildsvin är väldigt olika i olika delar av våra jaktområden, och intresset för att jaga dem varierar också. Men med större kunskap om vildsvinens biologi och om hur man jagar dem får vi bättre möjligheter att hantera de problem de kan ställa till med i marker och på odlingar, säger Mats Olsson, ordförande i jaktvårdskretsen, till Uppsala nya Tidning.

Även jaktvårdskonsulent Stefan Holm från Jägareförbundet kommer att delta under kvällen, han ska beräta om vildsvin och vildsvinsjakt.
– Vi behöver alla lära oss mera om de här djuren som är relativt nya i vår fauna. Med bättre kunskap om hur jakten ska gå till kan flera delta. Det är till exempel viktigt att man skjuter på rätt sätt, skadeskjutna vildsvin är inte roliga att hantera. Det är också viktigt att avskjutning inte sker på ett sätt som ökar problem med vildsvin som söker sig till odlingar, säger Mats Olsson.

Han tycker inte att man bör stödutfodra vildsvin, däremot att man kan minska skadorna genom att göra foderplatser som lockar bort djuren från åkrarna.
Det här rapporterar Uppsala nya Tidning.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser