Anordnar temakväll om vildsvin

TIERP(JJ). I kväll anordnas det ett möte om vildsvin i Berggården, Fagerviken. Temat för kvällen är hur markägare och jägare ska samsas om vildsvinen.

Arrangör av temakvällen är Hållnäs-Österlövsta jaktvårdskrets. Markägarna och jägarna har ett gemensamt intresse av att lära sig om hur man kan minimera skador av vildsvin, samt hur djuren fungerar. 
– Tillgången på vildsvin är väldigt olika i olika delar av våra jaktområden, och intresset för att jaga dem varierar också. Men med större kunskap om vildsvinens biologi och om hur man jagar dem får vi bättre möjligheter att hantera de problem de kan ställa till med i marker och på odlingar, säger Mats Olsson, ordförande i jaktvårdskretsen, till Uppsala nya Tidning.

Även jaktvårdskonsulent Stefan Holm från Jägareförbundet kommer att delta under kvällen, han ska beräta om vildsvin och vildsvinsjakt.
– Vi behöver alla lära oss mera om de här djuren som är relativt nya i vår fauna. Med bättre kunskap om hur jakten ska gå till kan flera delta. Det är till exempel viktigt att man skjuter på rätt sätt, skadeskjutna vildsvin är inte roliga att hantera. Det är också viktigt att avskjutning inte sker på ett sätt som ökar problem med vildsvin som söker sig till odlingar, säger Mats Olsson.

Han tycker inte att man bör stödutfodra vildsvin, däremot att man kan minska skadorna genom att göra foderplatser som lockar bort djuren från åkrarna.
Det här rapporterar Uppsala nya Tidning.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser