Ännu en vargattack i Mölnbo

Södertälje (JJ) I helgen hittades ytterligare sex döda får i hagen på Molstabergs säteri. Ägarna vill nu att länsstyrelsen ansöker om skyddsjakt.

På lördagsmorgonen hittade Johan Lundgren och Elisabeth Aschan på Molstabergs säteri sex döda får i sin hage. Ett sjunde var skadat och fick avlivas. Gården har nu förlorat närmare 50 får sedan midsommarafton.

– Vår familj mår inte bra, skriver Johan Lundgren i ett mail till SVT Södertälje.

För att länsstyrelsen ska ansöka om skyddsjakt måste markägaren ha vidtagit alla de åtgärder som länsstyrelsen instruerat om berättar Jakob Broander på länsstyrelsen.

– Om det kan bli aktuellt eller inte i det här fallet får rovdjurshandläggarna hos oss ta ställning till, säger han.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser