Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Hundägaren var på väg ned mot Bergsjön när en varg tog hennes cocker spaniel. Karta: Google Maps

Angreppet ska ha inträffat i Vallentuna kommun, i Kårsta som ligger på västra sidan om E18. Det är den sida om vägen där en vargtik konstaterats ha dödat får för ett par veckor sedan.

Hundägaren var på promenad i ett skogsområde strax söder om Kårsta och gick ut med en stig som leder ned mot Bergsjön.

Hunden, en cocker spaniel, var lös men hundägaren uppger att hon befann sig i hundens absoluta närhet, på bara någon meters avstånd.

– Vargen ska ha hoppat fram och tagit hunden och sprungit till skogs med den, säger Mikael Pettersson, befäl vid regionledningscentralen vid Stockholmspolisen.

Letar efter spår

Han ringde länsstyrelsens besiktningsman som var på väg till jobbet och denne åkte direkt till Kårsta. Just nu letar både polisen och länsstyrelsens personal efter spår på platsen där attacken inträffade.

– Det är poliser och folk med hundar här, berättar en anställd på skolan i Kårsta som ligger alldeles intill platsen för attacken.

Det är den tredje sällskapshunden på kort tid som attackeras av varg i det gamla Rialareviet. Dessutom har sju får och andra tamdjur dödats.

Länsstyrelsen övervägde förra veckan skyddsjakt. Läget förändrades dock i fredags kväll då svar på DNA-analyser visade att det rör sig både en vargtik och en varghane i området. Nu är länsstyrelsens plan att kartlägga skadebilden och vargarnas rörelsemönster närmare.

Jaktjournalen skrev om det här och här.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser