Ännu en genetisk värdefull varg hittad

Stockholm (JJ) En varg från den finsk-ryska populationen har identifierats i Dalarnas län, via insamlade DNA-prover, rapporterar Naturvårdsverket.

En ny genetiskt värdefull varg har identifierats i Tunturireviret, norr om Orsa. Länsstyrelsens personal börjar nu spåra i området för att se hur långt reviret sträcker sig.

Proven gav mycket bra resultat och visade på förekomsten av flera genetiska varianter som varken påträffats bland vargar födda i Skandinavien eller bland immigranter som tidigare fått valpar i Skandinavien, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Då Naturvårdsverket i dag inte vet var vargen uppehåller sig anser de att det mycket viktigt att beslut om eventuell skyddsjakt föregås av insamling av spillning eller urin.  Genom DNA analys kan man utesluta att det inte är den genetiskt viktiga vargen som uppehåller sig i området.

Naturvårdsverket har informerat alla länsstyrelser om att en genetiskt viktig varg finns i Sverige eftersom vargar kan gå långa sträckor på kort tid.

Den nya upptäckten är den andra genetiskt värdefulla vargen som upptäckts på relativt kort tid. Den första som upptäcktes strax för jul sköts efter en kort tid i Trysil efter att den vandrat över gränsen till Norge.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser