Ännu en genetisk värdefull varg hittad

Stockholm (JJ) En varg från den finsk-ryska populationen har identifierats i Dalarnas län, via insamlade DNA-prover, rapporterar Naturvårdsverket.

En ny genetiskt värdefull varg har identifierats i Tunturireviret, norr om Orsa. Länsstyrelsens personal börjar nu spåra i området för att se hur långt reviret sträcker sig.

Proven gav mycket bra resultat och visade på förekomsten av flera genetiska varianter som varken påträffats bland vargar födda i Skandinavien eller bland immigranter som tidigare fått valpar i Skandinavien, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Då Naturvårdsverket i dag inte vet var vargen uppehåller sig anser de att det mycket viktigt att beslut om eventuell skyddsjakt föregås av insamling av spillning eller urin.  Genom DNA analys kan man utesluta att det inte är den genetiskt viktiga vargen som uppehåller sig i området.

Naturvårdsverket har informerat alla länsstyrelser om att en genetiskt viktig varg finns i Sverige eftersom vargar kan gå långa sträckor på kort tid.

Den nya upptäckten är den andra genetiskt värdefulla vargen som upptäckts på relativt kort tid. Den första som upptäcktes strax för jul sköts efter en kort tid i Trysil efter att den vandrat över gränsen till Norge.

AKTUELLT

Så blir lojakten i Jämtland

Jämtland (JJ) Nu har länsstyrelsen i Jämtland beslutat hur årets licensjakt på lodjur blir. Bland annat delas länet upp i åtta olika jaktområden.

Ruona Burman går till Naturskyddsföreningen

Stockholm (JJ) Chefen för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtland, Ruona Burman, har fått nytt jobb – på Naturskyddsföreningen. Nu ska hon jobba med natur- och miljöfrågor och det samiska urfolkets rättigheter.

Annonser