Ännu en död varg hittad

Inavel och tjuvjakt är det största hotet mot vargstammen enligt forskarna. Men varje år dör flera vargar i rävskabb. I veckan har två skabbangripna vargar hittats döda, i onsdags utanför Kornsjö i Dalsland och fler skabbangripna vargar har observerats.

Tidigt i veckan hittades en skabbangripen varg död utanför Munkedal i Bohuslän, ett par dagar senare hittades ytterligare en skabbangripen varg död utanför Kornsjö i Dalsland nära Norska gränsen. Polisen i Kristinehamn, Värmland, har nyligen också mottagit anmälan om en svårt skabbangripen varg utanför stan.
– Det är märkligt att forskarna bara pratar om inavel och tjuvjakt som anledning av att vargar dör.
De vill misskreditera jägarna och få tillstånd utplantering av varg för att häva den påstådda inaveln.
I själva verket dör många vargar i rävskabb, hävdar Sten Berglund, Ulricehamn.

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser