André lyckades trots trög björnstart

André Westin och Jörgen Lindgren med gårdagens fällda björn utanför Moskosel Moskosel (JJ) André Westin lyckades i går fälla sin första björn någonsin, utanför Moskosel i Norrbotten. – Det känns fantastiskt kul. Hoppas jakten lossnar nu, säger han och syftar på den tröga inledningen på björnjakten i Norrbotten.

André Westin, Moskosel, och Jaktkompisen Jörgen Lindgren, Burträsk,  blev i torsdags kväll uppringda av ett par jägare hemma i Moskosel som när de spanat av väg upptäckt att det var skvätt vatten på ett ställe de körde förbi.

– Jag och Jörgen åkte dit och upptäckte björnspår på vägen i vattnet. Hade björnen inte sprungit i blötan innan den gått över vägen hade spåret aldrig upptäckts, säger André.

Tidigt i går morse ställdes fyra passkyttar ut och Andé och Jörgen började spåra med Jörgens stövare, Killen, där björnen gått över vägen.

– Stövaren började väcka nästan direkt och vi släppte den på spåret. Den for iväg men vi tyckte att det kändes lite konstigt och efter ett tag kunde vi konstatera att den gick på rävslag. Vi kopplade upp och gick tillbaka till vägen och ringade. Då började stövaren dra åt ett annat håll och vi släppte på nytt.

Killen for nu i väg och efter en bra stund och med fyra kilometer i ryggen kom upptaget. André och Jörgen släppte då på Jörgens gråhund Baos också och ekipaget drog i väg mot en myr.

– Vi följde efter upp mot myren och tog pass på en torrbacke. Björnen kom rätt på oss och stannade på 20 meter men var dold bakom en fura. Jag var beredd med bössan, men den kastade och sprang rätt i från oss. Jag trodde att läget var förlorat när den plötsligt stannade upp, ställde sig upp på bakbenen och tittade på oss.

André som hade björnen i siktet behövde bara trycka och björnen blev på plats. 

– Det känns helt fantastiskt. Allt klaffade under jakten. Hittills har det gått väldigt trögt här i Norrbotten och jag är långt i från söker på att tilldelningen kommer att fyllas i länet, men det kanske lossnar nu, säger André.

I Norrbottens län har endast fyra björnar av 67 björnar fällt hittills. De fyra björnarna är alla fällda i Norrbottens inland.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser