André lyckades trots trög björnstart

André Westin och Jörgen Lindgren med gårdagens fällda björn utanför Moskosel Moskosel (JJ) André Westin lyckades i går fälla sin första björn någonsin, utanför Moskosel i Norrbotten. – Det känns fantastiskt kul. Hoppas jakten lossnar nu, säger han och syftar på den tröga inledningen på björnjakten i Norrbotten.

André Westin, Moskosel, och Jaktkompisen Jörgen Lindgren, Burträsk,  blev i torsdags kväll uppringda av ett par jägare hemma i Moskosel som när de spanat av väg upptäckt att det var skvätt vatten på ett ställe de körde förbi.

– Jag och Jörgen åkte dit och upptäckte björnspår på vägen i vattnet. Hade björnen inte sprungit i blötan innan den gått över vägen hade spåret aldrig upptäckts, säger André.

Tidigt i går morse ställdes fyra passkyttar ut och Andé och Jörgen började spåra med Jörgens stövare, Killen, där björnen gått över vägen.

– Stövaren började väcka nästan direkt och vi släppte den på spåret. Den for iväg men vi tyckte att det kändes lite konstigt och efter ett tag kunde vi konstatera att den gick på rävslag. Vi kopplade upp och gick tillbaka till vägen och ringade. Då började stövaren dra åt ett annat håll och vi släppte på nytt.

Killen for nu i väg och efter en bra stund och med fyra kilometer i ryggen kom upptaget. André och Jörgen släppte då på Jörgens gråhund Baos också och ekipaget drog i väg mot en myr.

– Vi följde efter upp mot myren och tog pass på en torrbacke. Björnen kom rätt på oss och stannade på 20 meter men var dold bakom en fura. Jag var beredd med bössan, men den kastade och sprang rätt i från oss. Jag trodde att läget var förlorat när den plötsligt stannade upp, ställde sig upp på bakbenen och tittade på oss.

André som hade björnen i siktet behövde bara trycka och björnen blev på plats. 

– Det känns helt fantastiskt. Allt klaffade under jakten. Hittills har det gått väldigt trögt här i Norrbotten och jag är långt i från söker på att tilldelningen kommer att fyllas i länet, men det kanske lossnar nu, säger André.

I Norrbottens län har endast fyra björnar av 67 björnar fällt hittills. De fyra björnarna är alla fällda i Norrbottens inland.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser