Andra björnen fälld i Skyttmon

Skyttmon (JJ) Nu på eftermiddagen fälldes den andra björnen vid PN Jakts björnjakt utanför Skyttmon.

 

Martin Johansson, Orust sköt nu i eftermiddag en björnhona vid PN Jakts björnjakt utanför Skyttmon. Robert Salomonsson och hans hundar skötte förarbetet.

Robert Salomonsson släppte tidigare idag sin halvstövare Gnistra som gjorde ett strålande spårarbete. Först efter nio kilometer spårning kom man ikapp björnen.

– Efter upptaget blev det både gångstånd och ståndskall. Vi hade en riktigt intressant och spännande jakt, hund och björn var nära att gå rakt i passet hos 4-5 skyttar. Men det blev aldrig riktigt bra lägen, berättar Robert från en skrapig mobiltelefon.

Vid ett tillfälle var det mycket nära att en passkytt skulle få skjuta björnen. Men just när björnen kliver upp på vägen kommer en buss full med bärplockare och förstör skottchansen.

– Till slut kommer björnen och hunden i passet hos Martin Johansson, Orust, som skjuter ett skott. Jag och Nathalie står och filmar och ser att det träffar. Gnistra har jagat länge då så vi beslutar oss för att släppa Frisco och Pelton.

Björnen gör en sväng ut mot utkanterna av marken. Men Robert och Nathalie genskjuter björnen och avslutar jakten. Björnen var en hona på uppskattningsvis 80-90 kg.

– Det är bara att gratulera Martin, vi gjorde bara ett avslut, menar Robert, som stannar kvar hos PN Jakt i ytterligare två dagar.

– På söndag åker jag hem till Vilhelmina och då startar min egen jakt, berättar Robert.

Har du också jagat björn? Skicka MMS till Jaktjournalen: 070-395 00 94      

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser