Anders Hultstrand fällde mycket stor björnhona

Gäddede (JJ) I morse fällde värmlänningen Anders Hultstrand, Säffle, en av de största björnhonor som skjutits i Sverige. Han jagade med Murunäsets jaktlag utanför Gäddede.

  Redan i måndags fällde jaktledaren Lasse Wikström en björn i området. Med hjälp av norska hundförare har man nu jagat ett par dagar.

I morse följde inte Anders Hultstrand och kompisen David Sundqvist med de övriga jägarna utan åkte till ett annat område och släppte sina egna hundar.
Över radion fick de sedan höra av hundföraren Sigvard Halses jämthundar fått tag på björn som gick undan i gångstånd.

– Vid ett tillfälle gick björnen och hundarna över norska gränsen, men vände in igen. Och vi fick information över radion om att gångståndet var på väg mot det område som vi fått oss tilldelat, berättar Anders.

– Vi sprang ett par kilometer allt vad vi orkade mot fjällsidan. Samtidigt som vi kom fram till ett hygge delade vi på oss för att täcka av så mycket som möjligt och då hörde vi också hundarna som skällde för fullt.

– Jag tog pass i ett hyggeshörn mot grovstammig skog. Plötsligt blir det ett jäkla liv en bit bort, jag förstår att björnen stannat och bråkar med hundarna. Sedan tystnar det tvärt och då förstår jag att björnen försöker komma undan. Plötsligt ser jag björnen och släpper fram den i en lucka som jag har mellan träden och trycker till, björnen går omkull och jag springer fram en bit och skjuter ett skott till så att inte björnen ska skada hundarna, som då kommer fram, förklarar Anders.

Björnen som Anders fällde var en hona på hela 188 kg. Ett tag trodde man att detta var den största björnhona som skjutits under jakt i Sverige, bland annat med stöd från forskare.

Men JJ kunde informera om att en björnhona på 199 kg har fällts i år utanför Jokkmokk i Norrbotten.

– Vilken upplevelse, jag sköt vid 08-tiden i morse och jag har knappt fattat det ännu, min första björn, berättar en jublande glad Anders, som för övrigt ägnar mycket tid till rovdjursjakt på de mindre predatorerna hemma i Säffle.  

Anders Hultstrand, t v, fällde i morse en av de största björnhonor som skjutits i landet. Här med jaktkompisen David Sundqvist.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Annonser