Anchütz satsar på jakt och Jaktia!

Jochen Anschütz, vd för Anschütz och Lars Martinsson, vd för vapenkedjan Jaktia, visade upp Anschütz nya studsareserie för jakt på Elmiamässan. Jaktia är generalagent för Anschütz.Tyska studsartillverkaren Anschütz är kända för sina precisionsvapen för tävlingsskyttar och har belönats med många inter­nationella medaljer. Nu presenterar man en helt ny serie jaktstudsare i några av de mest populära kalibrarna. Text och foto: Roger C Åström

På Elmia visade Anschütz för första gången sin nya studsarserie för jakt och det var två synbart belåtna direktörer, Jochen Anschütz och Lars Martinsson, Jaktia, som presen­terade studsarna i Jaktias monter.  
Vapentillverkaren Anschütz star­tade vapentillverkning 1856 i Thüringen och finns numera i Ulm i samma familjs ägo.
Under åren har de tyska studsarna blivit kända som extremt fina tävlings- och precisionsvapen. Un­der förra årets VM i askidskytte togs tre VM-medaljer med Anschütz skidskyttegevär. Under VM i sport­skytte 2010 i München slog skyttar med Anschütz vapen fyra nya världs­rekord. Jaktia, som är ny generalagent för Anschütz, börjar omgående att marknadsföra och sälja Anschütz studsare i kalibrarna .22 long, .22 WMR, 17 HMR och .223.

Ny jaktstudsare
Jaktia börjar sälja den nya studsarserien System 1780 i början av nästa år. Studsarna kommer att finnas i fyra versioner med möjlighet att välja bland fyra olika kalibrar.
Alla modeller har valnötskolv och man kan välja mellan en rak klas­sisk modell, en bayersk kolv med ”svinrygg” och kindstöd, en Monte Carlo-kolv och slutligen en modell med tumhålsstock. Planer finns på att även lansera ett vapen med syntetkolv.

Fyra modeller
Alla fyra modeller finns i fyra olika kalibrar, .308 Win, .30-06, 8x57IS och 9,3×62.
Enligt Jochen Anschütz är det enkelt att byta kaliber. Man behöver endast lossa på två skruvar, ta bort pipan och ersätta den med någon annan av de tre återstående kalibrarna. För bästa möjliga precision fästs pipan i en massiv aluminiumlåda med traditionella fäst­punkter i kolven. Det är endast för .308 Win som man behöver ett annat magasin, till de tre övriga kalibrarna fungerar studsaren med samma femskottsmagasin.

Rostskyddad
Hela studsaren är rostskyddad. Säk­ringen fungerar ljudlöst och vapnet är möjligt att plundra med studsaren säkrad.
Det är möjligt att välja ett direkt­tryck eller en version med förtryck. Avtryckarskon är även möjlig att förskjuta i fall man har handskar eller väldigt stora händer. Trycket går att variera mellan 600 och1 800 gram och levereras med ett trycke inställt på 1 200 gram. Jaktjourna­len kommer under säsongen att testa Anschütz nya jaktstudsare.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser