Anchütz satsar på jakt och Jaktia!

Jochen Anschütz, vd för Anschütz och Lars Martinsson, vd för vapenkedjan Jaktia, visade upp Anschütz nya studsareserie för jakt på Elmiamässan. Jaktia är generalagent för Anschütz.Tyska studsartillverkaren Anschütz är kända för sina precisionsvapen för tävlingsskyttar och har belönats med många inter­nationella medaljer. Nu presenterar man en helt ny serie jaktstudsare i några av de mest populära kalibrarna. Text och foto: Roger C Åström

På Elmia visade Anschütz för första gången sin nya studsarserie för jakt och det var två synbart belåtna direktörer, Jochen Anschütz och Lars Martinsson, Jaktia, som presen­terade studsarna i Jaktias monter.  
Vapentillverkaren Anschütz star­tade vapentillverkning 1856 i Thüringen och finns numera i Ulm i samma familjs ägo.
Under åren har de tyska studsarna blivit kända som extremt fina tävlings- och precisionsvapen. Un­der förra årets VM i askidskytte togs tre VM-medaljer med Anschütz skidskyttegevär. Under VM i sport­skytte 2010 i München slog skyttar med Anschütz vapen fyra nya världs­rekord. Jaktia, som är ny generalagent för Anschütz, börjar omgående att marknadsföra och sälja Anschütz studsare i kalibrarna .22 long, .22 WMR, 17 HMR och .223.

Ny jaktstudsare
Jaktia börjar sälja den nya studsarserien System 1780 i början av nästa år. Studsarna kommer att finnas i fyra versioner med möjlighet att välja bland fyra olika kalibrar.
Alla modeller har valnötskolv och man kan välja mellan en rak klas­sisk modell, en bayersk kolv med ”svinrygg” och kindstöd, en Monte Carlo-kolv och slutligen en modell med tumhålsstock. Planer finns på att även lansera ett vapen med syntetkolv.

Fyra modeller
Alla fyra modeller finns i fyra olika kalibrar, .308 Win, .30-06, 8x57IS och 9,3×62.
Enligt Jochen Anschütz är det enkelt att byta kaliber. Man behöver endast lossa på två skruvar, ta bort pipan och ersätta den med någon annan av de tre återstående kalibrarna. För bästa möjliga precision fästs pipan i en massiv aluminiumlåda med traditionella fäst­punkter i kolven. Det är endast för .308 Win som man behöver ett annat magasin, till de tre övriga kalibrarna fungerar studsaren med samma femskottsmagasin.

Rostskyddad
Hela studsaren är rostskyddad. Säk­ringen fungerar ljudlöst och vapnet är möjligt att plundra med studsaren säkrad.
Det är möjligt att välja ett direkt­tryck eller en version med förtryck. Avtryckarskon är även möjlig att förskjuta i fall man har handskar eller väldigt stora händer. Trycket går att variera mellan 600 och1 800 gram och levereras med ett trycke inställt på 1 200 gram. Jaktjourna­len kommer under säsongen att testa Anschütz nya jaktstudsare.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser