Ammunitionens fel när Blaserstudsaren exploderade!

När Christer Svensson, Bollnäs, förra sommaren avfyrade sin Blaser modell 93 exploderade hela tillvaron. Vapnet sprängdes och slutstycket slungades med fruktansvärd kraft bakåt och slet av Christers tumme och demolerade halva hans ansikte. Nu har vapnet varit hos en opartisk instution i Tyskland och experternas rapport visar att anledningen till att geväret exploderade berodde på att ammunitionen var överladdad vilket ledde till för högt gastryck

Christer Svensson, Bollnäs, skadades svårt när hans Blaser R93 exploderade under inskjutning förra sommaren.

Christer Svensson, hade inte tagit del av rapporten när Jaktjournalen ringde och berättar vad en teknisk undersökning kommit fram till.
– Det är helt fel, säger Christer upprört när JJ läser upp pressmeddelandet.
Christer är övertygad om att slagstiftet i hans vapen gått av och slungades framåt och avfyrat patronen innan mekanismen låst slutstycket.
– Jag sköt med Normas fabriksladdade Alaska .30-06 och hade tidigare skjutit sexton patroner i min gamla Sakostudsare utan problem. Med min Blaser R93:a hade jag tidigare bara skjutit Lapua Scenar 8 gramskulor med, berättar Christer.
När olyckan inträffade hade Christer skjutit och markerat tre skott med hjälp av kikarsiktet. Det fjärde skottet slutade med katastrof när studsaren exploderade.
Christer lider fortfarande av sviterna efter olyckan när flera ben i ansiktet krossades.
– Jag har svår värk som kommer och går, berättar Christer för Jaktjournalen.
Teknisk rapport
Den havererade Blaserstudsaren har blivit inspekterat av den opartiska institutionen DEVA-Institute (Deutsche Versuchs- und Prüfanstalt für Jagd- und Sportwaffen e.V.) och experternas rapport visar att ett för högt gastryck orsakat av ammunitionen var anledningen till haveriet.

“Skadan på det inspekterade geväret var nästan otvivelaktig en effekt av övertryck skapat av patronen i kombination med att hylsan brast”, skriver man i ett pressmeddelande.

Dessutom visar rapporten att slutstycket varit i en låst position.

“Skadan av låsmekanismen och ytskiktet på geväret visar också att slutstycket var i sin låsta position när det avfyrades”.

Experterna friskriver därför geväret och hanteringen av vapnet som grund till felet.

Christer Svensson är inte nöjd med dagens tekniska rapport och tänker gå vidare med ansvarsfrågan.
– Blaser måste ta sitt ansvar, säger Christer Svensson till Jaktjournalen.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser