Ammunitionens fel när Blaserstudsaren exploderade!

När Christer Svensson, Bollnäs, förra sommaren avfyrade sin Blaser modell 93 exploderade hela tillvaron. Vapnet sprängdes och slutstycket slungades med fruktansvärd kraft bakåt och slet av Christers tumme och demolerade halva hans ansikte. Nu har vapnet varit hos en opartisk instution i Tyskland och experternas rapport visar att anledningen till att geväret exploderade berodde på att ammunitionen var överladdad vilket ledde till för högt gastryck

Christer Svensson, Bollnäs, skadades svårt när hans Blaser R93 exploderade under inskjutning förra sommaren.

Christer Svensson, hade inte tagit del av rapporten när Jaktjournalen ringde och berättar vad en teknisk undersökning kommit fram till.
– Det är helt fel, säger Christer upprört när JJ läser upp pressmeddelandet.
Christer är övertygad om att slagstiftet i hans vapen gått av och slungades framåt och avfyrat patronen innan mekanismen låst slutstycket.
– Jag sköt med Normas fabriksladdade Alaska .30-06 och hade tidigare skjutit sexton patroner i min gamla Sakostudsare utan problem. Med min Blaser R93:a hade jag tidigare bara skjutit Lapua Scenar 8 gramskulor med, berättar Christer.
När olyckan inträffade hade Christer skjutit och markerat tre skott med hjälp av kikarsiktet. Det fjärde skottet slutade med katastrof när studsaren exploderade.
Christer lider fortfarande av sviterna efter olyckan när flera ben i ansiktet krossades.
– Jag har svår värk som kommer och går, berättar Christer för Jaktjournalen.
Teknisk rapport
Den havererade Blaserstudsaren har blivit inspekterat av den opartiska institutionen DEVA-Institute (Deutsche Versuchs- und Prüfanstalt für Jagd- und Sportwaffen e.V.) och experternas rapport visar att ett för högt gastryck orsakat av ammunitionen var anledningen till haveriet.

“Skadan på det inspekterade geväret var nästan otvivelaktig en effekt av övertryck skapat av patronen i kombination med att hylsan brast”, skriver man i ett pressmeddelande.

Dessutom visar rapporten att slutstycket varit i en låst position.

“Skadan av låsmekanismen och ytskiktet på geväret visar också att slutstycket var i sin låsta position när det avfyrades”.

Experterna friskriver därför geväret och hanteringen av vapnet som grund till felet.

Christer Svensson är inte nöjd med dagens tekniska rapport och tänker gå vidare med ansvarsfrågan.
– Blaser måste ta sitt ansvar, säger Christer Svensson till Jaktjournalen.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser