Amerikansk Garminpejl återkallas

Kungsbacka (JJ) En amerikansk version av Garmins T5 hundenhet som importerats och sålts i Sverige måste återkallas. Det kräver i alla fall Post och Telestyrelsen. Halsbandet sänder på samma frekvens som försvarsmakten använder, vilket är olagligt.

En amerikansk importerad version av hundenheten T5 säljs i Sverige. Den sänder på samma frekvens som försvaret och är olaglig. Arkivfoto: Per Jonson

Post och Telestyrelsen (PTS) har testat utrustningen och funnit att den sänder på radiofrekvenser som används av Försvarsmakten. Vid test tillsammans med Försvarsmakten konstaterade PTS en störning av radioanvändningen i en radie av 18 kilometer.

USA versionen av utrustningen är konstruerad på så sätt att den inte ska fungera vid användning utanför USA. Den utrustning PTS köpt av importören och undersökt har dock i något led modifierats. Detta visar att det inte är av misstag eller okunskap som den icke godkända USA-versionen sålts i Sverige.

PTS har därför i dag beslutat om försäljningsförbud av utrustningen samt att importören ska återkalla såld utrustning och lämna den till PTS för destruktion.

Fortsatt användning av den förbjudna hundenheten kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader.

Magnus Mårlind, jaktansvarig på Garmin Sweden menar att företaget gör att för att stävja den här sortens problem.

– Vår strävan är att göra rätt i varje land vi jobbar i och köper man en Garmin pejl från en välkänd återförsäljare ska man kunna känna sig trygg. Är man osäker på den produkt man köpt så kan man alltid ringa vår support och uppge serienumret, säger han.

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser