Allt inför Småhunds-SM

Vårgårda (JJ) För 21 året arrangeras SM för små drivande hundar på marker utanför Vårgårda i Västra Götaland. På söndag kväll lottas hundar, domare och provmarker för att på måndag göra upp om det prestigefyllda SM-guldet.

 

Dags för SM för små drivande hundar. I fjol tog taxklubben rubbet och vann både individuellt genom Ludde och Solveig Ekelund, Täby och lagtävlingen.

SM för små drivande hundar är ett mästerskap där både en individuell vinnare koras, men också en lagtävling. I 21 år har Småhunds-SM arrangerats av rasklubbarna, basset, beagle, drever och tax, samt Jaktjournalen.    Rasklubbarna ställer upp med tre hundar vardera.

Uttagningarna i rasklubbarna sker ofta från deras egna SM-tävlingar så man kan utan överdrift säga att kvalitén på SM-hundarna är mycket hög. Men för att lyckas måste allt fungera i den stenhårda konkurrensen.

Hundarna kommer från hela landet och längsta resan har beagletiken SE JCH Dolly som tillsammans med husse Martin Alden åker ned från Luleå.

Men det finns också raka motsatsen, taxägaren Curt Johansson, Sollebrunn, bor mitt bland provmarkerna och ska starta taxhanen SE J(DCH, SE VCH, SE U(DV)CH Boknäsets Qnall.

Har du fördel av att kunna starta i din hemmabygd?
– Nej inte alls. Den enda fördel jag kan se är att jag åker hem och sover på natten efter lottningen, förklarar Curt Johansson.  

Hur har du förberett dig?
– Jag inte gjort så mycket efter Tax-SM. Jag var på drevprov i Dalsland förra fredagen och det gick bra, med två riktigt fina drev. Sedan har jag inte släppt honom, jag vill inte riskera några skador inför Småhunds-SM, så han ska nog vara sugen… Men man vet aldrig hur det kan gå.

Jaktjournalen kommer som vanligt att direktsända här på hemsidan. Redan vid 19-tiden på söndagskvällen kan ni se hur lottningen fallit ut. På måndag (24 nov) släpps hundarna klockan 08.00 och då kan du följa hundarnas arbete på hemsidan.

Här följer 2014 års SM-hundar:  

Svenska Taxklubben:
SE J(D)CH Ermoro´s Mitzie, ägare Berne Forsman, Önnestad.
SE J(D)CH, SE VCH, SE U(DV)CH Boknäsets Qnall, Curt Johansson, Sollebrunn.
NORD(D)CH, SEVCH, SE U(DV)CH Suttaröns Västman, Olov Björlin, Tived.

Svenska Dreverklubben:
SE JCH Falstergårdens Leidas Lycka, Ingemar Larsson, Broddetorp.
SE UCH JCH Rappkrokens Cindy, Rickard Oskarsson, Högsby.
J Snörlingens Arro, Pär Johansson, Högsby.

Svenska Bassetklubben:
S JCH Mörka Skogs Rut Zackrisson, Ylva Melin Etelhem, Gotland
S JCH Rainstone Habile, Lars Friberg, Göteborg.
J Smebackens Valdemar, Jan Erik Jönsson, Torsby.

Svenska Beagleklubben:
J Dilshagens Tykavik, Erik Lyden, Gränna.
SE JCH Dolly, Martin Alden, Luleå.
SE UCH JCH FI JCH, Stig Hoffman, Klintehamn

 

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser