Allt fler vildsvin i Hälsingland

Söderala (JJ) Vildsvin blir allt vanligare i våra norra delarna av Hälsingland. I Kyrkbyn utanför Söderala har ett uppskattat antal på 10 vildsvin dykt upp.

Åke Sundin, ordförande i Söderhamns jaktvårdskrets, säger att byn blivit helt överrumplad.
– Helt plötsligt i sommar så verkar det ha exploderat. Vi är helt överrumplad. En potatisodlare fick sin odling ganska väl demolerad, säger han, till Sveriges Radio Gävleborg.

Med en växande population av vildsvin har länsstyrelsen i Gävleborg tagit fram en plan på hur man ska hantera vildsvin.  
– Vi har försökt samla det som är viktigt så att vi får en frisk, stark och lagom stor population. Allt talar för att vildsvinen kommer att breda ut sig ännu mer. Med den utveckling vi sett i södra Sverige så vore det konstigt om det inte blr lika här, säger han.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser