Allt fler vildsvin i Hälsingland

Söderala (JJ) Vildsvin blir allt vanligare i våra norra delarna av Hälsingland. I Kyrkbyn utanför Söderala har ett uppskattat antal på 10 vildsvin dykt upp.

Åke Sundin, ordförande i Söderhamns jaktvårdskrets, säger att byn blivit helt överrumplad.
– Helt plötsligt i sommar så verkar det ha exploderat. Vi är helt överrumplad. En potatisodlare fick sin odling ganska väl demolerad, säger han, till Sveriges Radio Gävleborg.

Med en växande population av vildsvin har länsstyrelsen i Gävleborg tagit fram en plan på hur man ska hantera vildsvin.  
– Vi har försökt samla det som är viktigt så att vi får en frisk, stark och lagom stor population. Allt talar för att vildsvinen kommer att breda ut sig ännu mer. Med den utveckling vi sett i södra Sverige så vore det konstigt om det inte blr lika här, säger han.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser