Allt fler väljer vildsvinsskinka!

I takt med ökande vildsvinsstam ersätter nu många den traditionella julskinkan med vildsvinsskinkan. En utveckling som väntas fortsätta i takt med den ökande vildsvinsstammen.

Förra året fällde jägarna cirka 50 000 vildsvin och med nuvarande ökningstakt kommer 150 000 vildsvin att fällas år 2013.

–Det är dags att byta ut den vanliga julskinkan mot vildsvin, den är nyttig och det är det mest klimatvänliga vi kan välja, säger Torsten Mörner – veterinär samt expert på hantering och tillagning av viltkött, tillika ordförande i Svenska Jägareförbundet.

Idag skjuts cirka 100 000 älgar varje år, vilket motsvarar en knapp tiondel av den totala nötköttskonsumtionen. Det mesta av detta hamnar i jägarnas frysar. 

När det gäller vildsvinen hamnar avskjutningen i år på cirka 70 000 djur. 

Enligt Torsten Mörner kan Sverige inom några år ha en stam runt 500 000  – 600 000 tusen vildsvin. 

– Ja, det är inte orealistiskt. Då skulle vi få en årlig avskjutning på 200 000 djur. Det motsvarar mer än den ekologiska delen av tamsvinsbranschen hittills har lyckats klara, säger han till Svenska Dagbladet.

Intresset för mat som hämtas direkt ur naturens skafferi ökar rent allmänt och i en Sifoundersökning uppger 59 procent av de tillfrågade att de gärna äta mer viltkött.

En annan Sifoundersökning visar att den senaste skandalen satt djupa spår i de svenska folklagren. Under två år besökte den rikstäckande organisationen Djurrättsalliansen ett hundratal svenska grisuppfödare för att dokumentera djurens livssituation. 

Vid besöken fann man, och filmade, obehandlade skador, döda grisar, smutsiga grisstallar och lagbrott.Aktionen ledde till polisanmälan mot nittiotal av farmerna – ungefär en tiondel av Sveriges samtliga grisuppfödningar – för brott mot djurskyddslagstiftningen. 

Mest negativa till julskinkan är man i Stockholm och Malmö. 8 respektive 13 procent i dessa städer tänker vägra skinkan.  

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser