Allt fler kvinnor jagar

Allt fler kvinnor tar jägarexamen och börjar jaga. Det här visar tillströmmningen till landets jaktorganisationer.

Under de senaste tio åren har antalet kvinnliga medlemmar i Svenska Jägareförbundet ökat med 73 procent. Förbundet har cirka 183 000 medlemmar och av dem är nu cirka 13 500 kvinnor.

Faktum är att det är många kvinnor, liksom män, som är intresserade av både natur och djur. 
– Så har det nog alltid varit. Kvinnorna har även tidigare varit intresserad av jakt, men nöjt sig med att sköta om hundarna och gå i drev eller att delta när köttet tas om hand. Nu vill allt fler jaga med geväret i hand, säger jaktvårdskonsuletn Anja Kjellsson, samordnare för förbundets kvinnliga nätverk Jaqt, till TT.  

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser