Allt fler kuggar högviltsprovet

Kungsbacka (JJ) Intresset för jägarexamen har ökat rejält sedan de senaste tio åren. Antalet godkända teoriprov har mer än dubblats sedan 2006, men skyttekunskaperna följer inte samma utveckling. Samtidigt märker Svenska Jägareförbundet av ett ökat missnöje bland deltagare på så kallade intensivkurser.

Procentandelen som misslyckas med högviltsprovet har ökat de senaste åren. Arkivfoto: Per Jonson

Vägen till en jägarexamen kan se olika ut. Man kan sitta i skolbänken under en längre tid i en studiecirkel eller välja att under ett fåtal dagar intensivstudera under vägledning av kursledare och instruktörer.

I takt med att intresset för jakt ökar har intensivkurser blivit allt mer populärt. Men samtidigt som antalet genomförda och godkända teoriprov mer än fördubblats sedan 2006 har antalet godkända högviltsprov haft en sämre utveckling.

Enligt statistik från Naturvårdsverket misslyckades knappt 10 procent av högviltsproven 2006. Förra året var siffran drygt 16 procent.

Ulf Sterler, utbildningsansvarig på Svenska Jägareförbundet känner till utvecklingen.

– Det finns nog inget enkelt svar på varför det ser ut så här, men vi vet att andelen missnöjda deltagare på intensivutbildningar ökat. Vi får ta emot allt fler samtal från besvikna jägarexamenselever från sådana upplägg.

Enligt Ulf Sterler är en jägarexamen ingen quick fix. Det måste ges tid för diskussion och reflektion.

— Det går inte att lära sig den teoretiska delen på 8-12 timmar.  Det är en omöjlighet och då kan man ju bara misstänka hur det ska gå till med den praktiska delen. Att gå ut och garantera jägarexamen på så kort tid är oseriöst. Men det finns naturligtvis bra intensivkurser med. Det handlar om upplägget.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser