Allt fler kuggar högviltsprovet

Kungsbacka (JJ) Intresset för jägarexamen har ökat rejält sedan de senaste tio åren. Antalet godkända teoriprov har mer än dubblats sedan 2006, men skyttekunskaperna följer inte samma utveckling. Samtidigt märker Svenska Jägareförbundet av ett ökat missnöje bland deltagare på så kallade intensivkurser.

Procentandelen som misslyckas med högviltsprovet har ökat de senaste åren. Arkivfoto: Per Jonson

Vägen till en jägarexamen kan se olika ut. Man kan sitta i skolbänken under en längre tid i en studiecirkel eller välja att under ett fåtal dagar intensivstudera under vägledning av kursledare och instruktörer.

I takt med att intresset för jakt ökar har intensivkurser blivit allt mer populärt. Men samtidigt som antalet genomförda och godkända teoriprov mer än fördubblats sedan 2006 har antalet godkända högviltsprov haft en sämre utveckling.

Enligt statistik från Naturvårdsverket misslyckades knappt 10 procent av högviltsproven 2006. Förra året var siffran drygt 16 procent.

Ulf Sterler, utbildningsansvarig på Svenska Jägareförbundet känner till utvecklingen.

– Det finns nog inget enkelt svar på varför det ser ut så här, men vi vet att andelen missnöjda deltagare på intensivutbildningar ökat. Vi får ta emot allt fler samtal från besvikna jägarexamenselever från sådana upplägg.

Enligt Ulf Sterler är en jägarexamen ingen quick fix. Det måste ges tid för diskussion och reflektion.

— Det går inte att lära sig den teoretiska delen på 8-12 timmar.  Det är en omöjlighet och då kan man ju bara misstänka hur det ska gå till med den praktiska delen. Att gå ut och garantera jägarexamen på så kort tid är oseriöst. Men det finns naturligtvis bra intensivkurser med. Det handlar om upplägget.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser