Allt fler hundar skadas av vildsvin

HÄSSLEHOLM (JJ). Antalet vildsvinsskadade hundar ökar. Under jaktsäsongen får djursjukhuset i Hässleholm in tre till fem vildsvinsskadade hundar varje vecka. – Det är bara jakthundar som kommer hit. Vildsvinsjakt med hund är en rätt ny företeelse, och en väldigt farlig sorts jakt, säger veterinär Rolf Carlberg till tidningen Norra Skåne.

Det arbetar nio veterinärer på djursjukhuset i Hässleholm, alla har fått ge vård till hundar som skadats av vildsvin.
– Det är ingen längre process, det blir att söva ner och sy ihop. Ofta är det bara mindre sårskador och då kan hundarna komma hem redan samma dag, säger Carlberg.

De jägare som ger sig ut med hund bör ha lämpligt förbandsmaterial med sig. Ett arbete med att ta fram en förbandsväska för jägare har påbörjats, men ännu är det oklart när det arbett kan vara klart. 
– Men det viktigaste är att man kan förbinda hunden och bege sig till närmsta veterinär, säger han och påpekar att lagen förbjuder jägare att själva sy ihop såren på hunden.
– Du ska inte ge dig på att sy en vaken hund. Blödningen ska stoppas med förband.

De hundar som kommer in till djursjukhuset och får vård har mycket goda chanser att klara sig.
– Vad jag vet har vi inte tappat någon hittills, avslutar han.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser