Allt fler hundar skadas av vildsvin

HÄSSLEHOLM (JJ). Antalet vildsvinsskadade hundar ökar. Under jaktsäsongen får djursjukhuset i Hässleholm in tre till fem vildsvinsskadade hundar varje vecka. – Det är bara jakthundar som kommer hit. Vildsvinsjakt med hund är en rätt ny företeelse, och en väldigt farlig sorts jakt, säger veterinär Rolf Carlberg till tidningen Norra Skåne.

Det arbetar nio veterinärer på djursjukhuset i Hässleholm, alla har fått ge vård till hundar som skadats av vildsvin.
– Det är ingen längre process, det blir att söva ner och sy ihop. Ofta är det bara mindre sårskador och då kan hundarna komma hem redan samma dag, säger Carlberg.

De jägare som ger sig ut med hund bör ha lämpligt förbandsmaterial med sig. Ett arbete med att ta fram en förbandsväska för jägare har påbörjats, men ännu är det oklart när det arbett kan vara klart. 
– Men det viktigaste är att man kan förbinda hunden och bege sig till närmsta veterinär, säger han och påpekar att lagen förbjuder jägare att själva sy ihop såren på hunden.
– Du ska inte ge dig på att sy en vaken hund. Blödningen ska stoppas med förband.

De hundar som kommer in till djursjukhuset och får vård har mycket goda chanser att klara sig.
– Vad jag vet har vi inte tappat någon hittills, avslutar han.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser