Allt fler gäss i Kristianstad

Allt fler gäss intar Kristianstad och Vattenriket. Till glädje för naturintresserade men till besvär för lantbrukare. Antalet vildgäss har ökat stadigt de senaste decennierna.Tidigare sällsynta fåglar kan nu räknas i tiotusentals runt Helge å.

Vitkindad gås samt grå-, kanada-, prut-, bläs- och sädgås tillhör de arter som ökat i Kristianstads Vattenrike. – När de första grågässen kom hit på 70-talet var det unikt. Vi kunde bara drömma om att det skulle bli så här som det är i dag, säger Hans Cronert, som är naturvårdssamordnare.

Bönder är förlorare när de får se odlingar av sockerbetor, morötter, vete, råg och korn bli uppätna.
– En lantbrukare överraskades av en flock gäss som åt upp tre till fyra hektar skördefärdig sallad.

Jakt, skrämsel, stängsling och inrättande av särskilda utfordringsplatser är åtgärder som pågår för att hejda ökningen och minska problemen. Lantbrukare kan också ansöka om ersättning för skadorna, skriver Kristianstadbladet.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser