Allt fler gäss i Kristianstad

Allt fler gäss intar Kristianstad och Vattenriket. Till glädje för naturintresserade men till besvär för lantbrukare. Antalet vildgäss har ökat stadigt de senaste decennierna.Tidigare sällsynta fåglar kan nu räknas i tiotusentals runt Helge å.

Vitkindad gås samt grå-, kanada-, prut-, bläs- och sädgås tillhör de arter som ökat i Kristianstads Vattenrike. – När de första grågässen kom hit på 70-talet var det unikt. Vi kunde bara drömma om att det skulle bli så här som det är i dag, säger Hans Cronert, som är naturvårdssamordnare.

Bönder är förlorare när de får se odlingar av sockerbetor, morötter, vete, råg och korn bli uppätna.
– En lantbrukare överraskades av en flock gäss som åt upp tre till fyra hektar skördefärdig sallad.

Jakt, skrämsel, stängsling och inrättande av särskilda utfordringsplatser är åtgärder som pågår för att hejda ökningen och minska problemen. Lantbrukare kan också ansöka om ersättning för skadorna, skriver Kristianstadbladet.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser