Allmäna intressen vägs in i finska vargjaktsbeslut

Finland (JJ) Finska jord- och skogsbruksministeriet vill att även sociala skäl ska kunna utgöra skäl för vargjakt i landet.

– Vi behöver jakt för att öka lokalbefolkningens förståelse för stora rovdjur, säger överinspektör Jussi Laanikari på jord- och skogsbruksministeriet till Yle Uutiset.

I Finland förekommer årligen licensjakt på varg i stamvårdande syfte. I fjol sköts 78 djur. För de kommande två åren har jord- och skogsbruksministeriet föreslagit en tilldelning på 40 vargar per år.

För att utöka skälen till vargjakt vill jord- och skogsbruksministeriet nyttja en ny lagpararaf som ger möjlighet att fälla vargar av tvingande skäl med hänsyn till den allmänna säkerheten eller av andra skäl med allmänt intresse, rapporterar Svenska Yle.

 

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Björndel hittad vi gruva

Skellefteå (JJ) Under förmiddagen fick polisen i Skellefteå ett samtal om att man hittat delar av en björn nära en gruva i Västerbotten.

Mårdhund och bisam skadedjur i Finland

Finland (JJ) EU har lagt till mårdhund och elva andra djurarter i sin lista med invasiva främmande djurarter som ska bekämpas. Av djurarterna i Finland lades även bisam på listan, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Annonser