Allert dödades av varg

Gråhunden Allert av Lirebu dödades idag av varg då han var med husse Anders Andersson ute i skogen. Angreppet skedde utanför Ekshärad i Värmland

Gråhunden Allert av Lirebu hade en fantastisk karriär bakom sig. Redan som tvååring, hösten 2005, blev han två vid älghund-SM. Året efter krönte han meritlistan med ytterligare framgångar då han vann NM och blev nordisk mästare.

Vargangreppet som skedde på eftermiddagen, idag måndag, inträffade i samband med att Anders Andersson, ägare till Allert var ute för att planera en röjning. Hunden var med lös och hade gått ut en runda och befann sig några hundra meter från ägaren när angreppet skedde.  

Anders skyndade sig mot platsen där han hört Allert skrika och såg samtidigt på pejlen att han närmade sig.

– Då såg jag två eller tre vargar som rörde sig runt platsen. Jag sköt först ett varningsskott och försökte sedan skjuta en av vargarna men det mesta talar för att det blev bom, säger Anders till Svensk Jakt.   

– En besiktningsman från Länsstyrelsen har varit på plats men det mesta tyder på att det var bom.  

– Allert uppmärksammades i Jaktjournalen som månadens hund våren 2006

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser