Älgtornsutställning invigd

Stockholm (JJ) Under en måndag framåt kan alla som gillar vacker fotokonst och älgtornskonstruktioner se Corinne Ericsons bilder av älgtorn på Galleri Argo i Stockholm.

”ÄLGPASS (2002-2013)” är en fotografisk dokumentation Corinne Ericson inledde 2002 och som hon valde att avsluta 2013. Den utgörs av ca 200 bilder på skjut- och bevakningssittplatser för jägare, funna runt några byar i Jämtland, och är sedda från den förbipasserandes vinkel: djuret; människan.

På skogsturerna några veckor varje år har Corinne Ericson med en anspråkslös idé om att bevara dessa snabbt förgängliga byggen plockat upp småbildskameran och tagit ögonblicksbilder. Utan någon erfarenhet av jakt, har hon sett dem som en avvaktans säten eller en ansatsens postering: att få trona, att få sitta och betrakta; i avsikt att dold ha uppsikt. Passens syfte som bevakning och skjutplats ingår i en större makthierarki, till vilket de kan stå som övergripande symbol för människans uppträdande i naturen och beteende i samhällskulturen.

Foto:Corinne EricssonSom skulptör intresserade passens konstruktion och gestaltning liksom en både grafisk och arkitektonisk men även melankolisk framtoning. Corinne Ericson har i sina bilder sökt att visa individualiteten i byggena liksom skörheten och förgängligheten i en växlighetens överdåd. Det rör sig om sittytor av skilda bekvämlighet: fristående torn och platsanslutna byggen ihop med träd eller vanliga stolar från hemgården; placerade på myrar, utmed skogsbilvägar och på hyggen. Träbyggena är i snabb förmultningsprocess i en natur präglad av god nederbörd, och blir återbrukade i delar till nya pass eller till ved. Jaktpassen utgör en folklig byggnation med lokal och ofta personlig prägel som inte dokumenteras. Jaktens med åren förändrade förutsättningar skapar passens utseende och placeringar.

På Galleri Argo i Stockholm kommer visas ett tiotal svartvita fotografier tillsammans med en unik upplaga Artist Book, där 185 stycken av passen är samlade mellan pärmarna. Såsom varande en av Byggnads kulturstipendiater år 2013 har ekonomiskt bidrag givits för detta arbete, liksom från Längmanska Kulturfonden 2011. En tryckt bok kan komma att vara klar under utställningstiden eller senare under året.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser