Älgstammen minskar i Jämtland

Östersund (JJ) Trots att vintern kom tidigt förra året i Jämtland minskar älgstammen. Förra hösten sköts 11 169 djur och det är en minskning med drygt 2 000 djur jämfört med året innan.

Jaktåret 05-06 sköts 13 281 älgar vilket innebar ett licensnyttjande på 62 procent. Under höstens älgjakt lyckades jägarna skjuta 51 procent av tilldelningen. I västra delarna av Härjedalen lyckades jägarna endast skjuta 45 procent av tilldelningen. Även älgobsrapporterna tyder på en minskande älgstam i Jämtland.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser