”Älgstammen i fritt fall”

Hagfors (JJ) När avgående ordföranden för Jägareförbundet Värmland, Lennart Johannesson, poängterade i sitt avskedsanförande på årsstämman att älgstammen är i fritt fall. – Vi måste sänka vargstammen och vara noggranna med älgavskjutningen, så att rätt älgar fälls, hävdade han

Älgstammen i Värmland är enligt Svenska Jägareförbundets avgående länsordförande Lennart Johannesson i "fritt fall".

På Jägareförbundet Värmlands årsmöte valdes Ingemar Tönnberg enhälligt till ny ordförande. I sitt avskedstal uttryckte Lennart Johannesson sin glädje över sin tid som ordförande och vad föreningen åstadkommit.

Men han uttryckte också sin oro över att det som han betecknar som en meningsfull jakt riskerar att försvinna. Han visade statistik på älgtillgången i Värmland. På 80-talet fälldes cirka 17000 älgar i landskapet. Under 2013-2014 låg tilldelning på 7 800 älgar. Förra säsongen sänktes tilldelningen till 6 347 djur och avskjutningen hamnade på 4 256 älgar.Skillnaden mellan tilldelning och avskjutning var förra året 33 procent.
– Det visar att det finns för mycket varg, menar Johannesson.

Lennart Johannesson anser att det finns mer varg än man tror och anser att rovdjursinventeringens siffror är inaktuella.
– Det är förra vårens vargar som räknas i vinter och som sedan rapporteras i juni. Ett exempel på att siffrorna är missvisande är att vid vargjakten i januari hade vi fått uppgift om att det fanns sex vargar i Gårdsjöreviret, men vi sköt så många som 11 vargar, uppger Nya Wermlands Tidningen.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser