”Älgstammen i fritt fall”

Hagfors (JJ) När avgående ordföranden för Jägareförbundet Värmland, Lennart Johannesson, poängterade i sitt avskedsanförande på årsstämman att älgstammen är i fritt fall. – Vi måste sänka vargstammen och vara noggranna med älgavskjutningen, så att rätt älgar fälls, hävdade han

Älgstammen i Värmland är enligt Svenska Jägareförbundets avgående länsordförande Lennart Johannesson i "fritt fall".

På Jägareförbundet Värmlands årsmöte valdes Ingemar Tönnberg enhälligt till ny ordförande. I sitt avskedstal uttryckte Lennart Johannesson sin glädje över sin tid som ordförande och vad föreningen åstadkommit.

Men han uttryckte också sin oro över att det som han betecknar som en meningsfull jakt riskerar att försvinna. Han visade statistik på älgtillgången i Värmland. På 80-talet fälldes cirka 17000 älgar i landskapet. Under 2013-2014 låg tilldelning på 7 800 älgar. Förra säsongen sänktes tilldelningen till 6 347 djur och avskjutningen hamnade på 4 256 älgar.Skillnaden mellan tilldelning och avskjutning var förra året 33 procent.
– Det visar att det finns för mycket varg, menar Johannesson.

Lennart Johannesson anser att det finns mer varg än man tror och anser att rovdjursinventeringens siffror är inaktuella.
– Det är förra vårens vargar som räknas i vinter och som sedan rapporteras i juni. Ett exempel på att siffrorna är missvisande är att vid vargjakten i januari hade vi fått uppgift om att det fanns sex vargar i Gårdsjöreviret, men vi sköt så många som 11 vargar, uppger Nya Wermlands Tidningen.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Annonser