Älgstammen har kraschat i Ovansiljan

ORSA(JJ). Älgstammen är nu så låg i området kring Ovansiljan att jägarna tvingas att vara mycket restriktiva med jakten under de kommande åren. Det här står klart efter en delredovisning av siffrorna efter vinterns flyginventering av älg inom Orsa besparingsskog och Ore viltvårdsområde.

Hela inventeringen omfattar 431 500 hektar. Nu är hela Orsa jaktvårdskrets inventerad och kretsen omfattar 143 500 hektar. I inventeringen ingår även delar av Rättvik och Mora.

Hittills är preliminära siffror för Orsa besparingsskog och Ore viltvårdsområde klara.  
– Älgstammen ligger på cirka 2,5 älgar per 1 000 hektar, berättar Lars Karlsson, jaktansvarig inom Orsa besparingsskog, för Jaktjournalen.

Trots att jägarna medvetet hållit nere avskjutningen under senare år har inte stammen kunnat återhämta sig.
– Vi har hållit igen så pass det går under de tre senaste åren och skjutit cirka 0,5 älgar per 1 000 hektar. Det har visat sig vara bra och vi har känt på oss att det var så här dålig stam, säger Lars Karlsson som pekar på att rovdjurstrycket är den främsta förklaringen till dagens låga älgstam.

Resultatet för Boda-Bingsjö och Siljansringen är inte klara, men det pekar mot att vinterstammen i dessa områden är något högre.

Vidare menar han att det nu blir svårt att få en snabb återhämtning av stammen, det är helt enkelt för få kor kvar. Och rovdjuren går hårt åt älgkalvarna.  
Han tycker att 7-8 älgar per 1000 hektar är en bra målsättning för älgstammen.
– Det är bra med den här flyginventeringen för många för upp ögonen för hur illa det är.

Nu hoppas han på en bred samsyn kring  hur jägarna ska jobba för att bygga upp stammen igen. Men han tror inte på något totalt jaktstopp.
– Det är viktigt att vi bibehåller jakten men är restriktiva med att skjuta kor, avslutar han.

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Annonser