Älgstammen har kraschat i Ovansiljan

ORSA(JJ). Älgstammen är nu så låg i området kring Ovansiljan att jägarna tvingas att vara mycket restriktiva med jakten under de kommande åren. Det här står klart efter en delredovisning av siffrorna efter vinterns flyginventering av älg inom Orsa besparingsskog och Ore viltvårdsområde.

Hela inventeringen omfattar 431 500 hektar. Nu är hela Orsa jaktvårdskrets inventerad och kretsen omfattar 143 500 hektar. I inventeringen ingår även delar av Rättvik och Mora.

Hittills är preliminära siffror för Orsa besparingsskog och Ore viltvårdsområde klara.  
– Älgstammen ligger på cirka 2,5 älgar per 1 000 hektar, berättar Lars Karlsson, jaktansvarig inom Orsa besparingsskog, för Jaktjournalen.

Trots att jägarna medvetet hållit nere avskjutningen under senare år har inte stammen kunnat återhämta sig.
– Vi har hållit igen så pass det går under de tre senaste åren och skjutit cirka 0,5 älgar per 1 000 hektar. Det har visat sig vara bra och vi har känt på oss att det var så här dålig stam, säger Lars Karlsson som pekar på att rovdjurstrycket är den främsta förklaringen till dagens låga älgstam.

Resultatet för Boda-Bingsjö och Siljansringen är inte klara, men det pekar mot att vinterstammen i dessa områden är något högre.

Vidare menar han att det nu blir svårt att få en snabb återhämtning av stammen, det är helt enkelt för få kor kvar. Och rovdjuren går hårt åt älgkalvarna.  
Han tycker att 7-8 älgar per 1000 hektar är en bra målsättning för älgstammen.
– Det är bra med den här flyginventeringen för många för upp ögonen för hur illa det är.

Nu hoppas han på en bred samsyn kring  hur jägarna ska jobba för att bygga upp stammen igen. Men han tror inte på något totalt jaktstopp.
– Det är viktigt att vi bibehåller jakten men är restriktiva med att skjuta kor, avslutar han.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser