Älgstammen har kraschat i Ovansiljan

ORSA(JJ). Älgstammen är nu så låg i området kring Ovansiljan att jägarna tvingas att vara mycket restriktiva med jakten under de kommande åren. Det här står klart efter en delredovisning av siffrorna efter vinterns flyginventering av älg inom Orsa besparingsskog och Ore viltvårdsområde.

Hela inventeringen omfattar 431 500 hektar. Nu är hela Orsa jaktvårdskrets inventerad och kretsen omfattar 143 500 hektar. I inventeringen ingår även delar av Rättvik och Mora.

Hittills är preliminära siffror för Orsa besparingsskog och Ore viltvårdsområde klara.  
– Älgstammen ligger på cirka 2,5 älgar per 1 000 hektar, berättar Lars Karlsson, jaktansvarig inom Orsa besparingsskog, för Jaktjournalen.

Trots att jägarna medvetet hållit nere avskjutningen under senare år har inte stammen kunnat återhämta sig.
– Vi har hållit igen så pass det går under de tre senaste åren och skjutit cirka 0,5 älgar per 1 000 hektar. Det har visat sig vara bra och vi har känt på oss att det var så här dålig stam, säger Lars Karlsson som pekar på att rovdjurstrycket är den främsta förklaringen till dagens låga älgstam.

Resultatet för Boda-Bingsjö och Siljansringen är inte klara, men det pekar mot att vinterstammen i dessa områden är något högre.

Vidare menar han att det nu blir svårt att få en snabb återhämtning av stammen, det är helt enkelt för få kor kvar. Och rovdjuren går hårt åt älgkalvarna.  
Han tycker att 7-8 älgar per 1000 hektar är en bra målsättning för älgstammen.
– Det är bra med den här flyginventeringen för många för upp ögonen för hur illa det är.

Nu hoppas han på en bred samsyn kring  hur jägarna ska jobba för att bygga upp stammen igen. Men han tror inte på något totalt jaktstopp.
– Det är viktigt att vi bibehåller jakten men är restriktiva med att skjuta kor, avslutar han.

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser