Älgstammen allvarligt hotad i Värmland

Långberget (JJ) Älgstammen i Värmland är allvarligt hotad. Enligt uppgifter som presenterades på Jägareförbundet Värmlands årsmöte på Långberget, är läget så illa att man beräknar att älgjakten kommer att vara historia inom vissa områden inom bara några år.

Älgstammen på vissa områden i Värmland är så svag att Jägareförbundet Värmland misstänker att jakten kan komma att upphöra inom några år. (Foto: iStock)

– Vi är djupt oroade för vart det ska ta vägen, 2015 tog vargarna ungefär lika många älgar som vi jägare lyckades skjuta, säger jägareförbundets ordförande Ingemar Tönnberg.

Enligt vice ordföranden i länet, Anders O Olsson, är den allmänna uppfattningen bland jägarna är att vi börjar få riktigt ont om älg i många områden. Förra årets sköt vi knappt 3 300 djur, av tilldelade 4 300, medan vargen tog minst 3 000. Det överstiger klart älgens beräknade reproduktion på cirka 5 800 kalvar.

I dag sägs det finnas ett 30-tal vargrevir i Värmland. Det gör länet till landets i särklass mest vargtäta.

Jägareförbundet vill skjuta av vargar till den grad att det bara blir två eller tre revir kvar.

Cirka 13 000 personer i Värmland har  jaktlicens. Nästan alla av dem vill jaga älg, skriver Göteborgs-Posten.

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser