Älgstammen allvarligt hotad i Värmland

Långberget (JJ) Älgstammen i Värmland är allvarligt hotad. Enligt uppgifter som presenterades på Jägareförbundet Värmlands årsmöte på Långberget, är läget så illa att man beräknar att älgjakten kommer att vara historia inom vissa områden inom bara några år.

Älgstammen på vissa områden i Värmland är så svag att Jägareförbundet Värmland misstänker att jakten kan komma att upphöra inom några år. (Foto: iStock)

– Vi är djupt oroade för vart det ska ta vägen, 2015 tog vargarna ungefär lika många älgar som vi jägare lyckades skjuta, säger jägareförbundets ordförande Ingemar Tönnberg.

Enligt vice ordföranden i länet, Anders O Olsson, är den allmänna uppfattningen bland jägarna är att vi börjar få riktigt ont om älg i många områden. Förra årets sköt vi knappt 3 300 djur, av tilldelade 4 300, medan vargen tog minst 3 000. Det överstiger klart älgens beräknade reproduktion på cirka 5 800 kalvar.

I dag sägs det finnas ett 30-tal vargrevir i Värmland. Det gör länet till landets i särklass mest vargtäta.

Jägareförbundet vill skjuta av vargar till den grad att det bara blir två eller tre revir kvar.

Cirka 13 000 personer i Värmland har  jaktlicens. Nästan alla av dem vill jaga älg, skriver Göteborgs-Posten.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser