Älgspray räddar tallen!

Forskaren Kerstin Sunnerheim har tagit fram ett nytt spray som hon kallar Antibeta och som ska hindra älgar att beta på unga tallar

Försök har vi visat att plantor som sprejats med produkten betas i mycket lägre grad än osprejade plantor, säger Kerstin Sunnerheim, organisk kemist vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Vad medlet innehåller vill hon ännu inte avslöja. Men det ska vara en nedbrytbar naturprodukt som inte är miljöfarlig, enligt Kerstin Sunnerheim.
Sveaskog satsar omkring 1,5 miljoner kronor under tre år för att vetenskapligt undersöka medlets egenskaper i ett större försök.
Det kommer dock att ta några år innan produkten når marknaden. Både Kemikalieinspektionen, EU och andra myndigheter måste först godkänna den och de nya försöken ska också utvärderas.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser