Älgskytt frias i rätten

Kungsbacka (JJ) En medlem i en sameby frias av hovrätten för ett jaktbrott som mannen tidigare dömts för av tingsrätten. Mannen åtalades eftersom han inte följt Länsstyrelsens villkor kring älgjakten.

Marken mannen jagade på var så kallat dubbelregistrerad och både samebyns medlemmar samt privata markägare har rätt att jaga på den. Under både 2011 och 2012 fällde han älg där och polisanmäldes.

Mannen dömdes för jaktbrott av Tingsrätten men Hovrätten upphäver nu den domen och friar mannen. De anser nämligen att Länsstyrelsens regler inte har stöd i lag. En samebymedlems rätt att jaga ska inte vara beroende av att de kommer överens med markägare, rapporterar Sameradion.

Däremot står domen kring mannens brott mot vapenlagen fast.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser