Älgpris till Kjell Danell

Umeå (JJ) Professor Kjell Danell vid institutionen för Vilt, fisk och miljö vid SLU Umeå har fått utmärkelsen Distinguished Moose Biologist (framstående älgbiolog). Det var den vetenskapliga tidskriften Alces (älg på latin), som delade ut priset under en älgkonferens i Nordamerika.

I motiveringen anges Kjell Danells omfattande vetenskapliga bidrag till en hållbar och genomarbetad älgförvaltning som huvudskäl för utmärkelsen.
Kjell Danell har varit verksam som viltforskare sedan han disputerade vid Umeå universitet 1978 på en avhandling om bisamråttans ekologi, och utnämndes år 1988 till professor i ämnet skoglig zooekologi vid SLU.
Utmärkelsen har endast delats ut till tjugofyra personer sedan 1981. Syftet är att ära och uppmärksamma betydelsefulla insatser för älgforskning och älgförvaltning.
Endast en gång tidigare har utmärkelsen tillfallit en svensk älgforskare, docent Margareta Stéen, SLU, skriver Sveriges Lantbruksuniversitet på sin hemsida.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser