Älgpris till Kjell Danell

Umeå (JJ) Professor Kjell Danell vid institutionen för Vilt, fisk och miljö vid SLU Umeå har fått utmärkelsen Distinguished Moose Biologist (framstående älgbiolog). Det var den vetenskapliga tidskriften Alces (älg på latin), som delade ut priset under en älgkonferens i Nordamerika.

I motiveringen anges Kjell Danells omfattande vetenskapliga bidrag till en hållbar och genomarbetad älgförvaltning som huvudskäl för utmärkelsen.
Kjell Danell har varit verksam som viltforskare sedan han disputerade vid Umeå universitet 1978 på en avhandling om bisamråttans ekologi, och utnämndes år 1988 till professor i ämnet skoglig zooekologi vid SLU.
Utmärkelsen har endast delats ut till tjugofyra personer sedan 1981. Syftet är att ära och uppmärksamma betydelsefulla insatser för älgforskning och älgförvaltning.
Endast en gång tidigare har utmärkelsen tillfallit en svensk älgforskare, docent Margareta Stéen, SLU, skriver Sveriges Lantbruksuniversitet på sin hemsida.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser