Älglusflugan dödar älg i Värmland

Mellan 10 och 15 älgar har hittats döda i västra Värmland. Älgarna har förlorat delar av pälsen och nu misstänker man att älglusflugan ligger bakom dödsfallen.

De senaste tio åren har älglusflugan, eller som hjortlusflugan, som den också kallas, ökat dramatiskt i Värmland.Hjortlusflugan är en parasit som flyger och när den finner sitt värddjur knäpper den av sig vingarna och livnär sig på värddjuret genom bett. Bett som känns och som hos många människor orsakar varliknande bölder.En helt pälsfri älg har nu skickats till Statens Veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för analys. Totalt ligger nu fyra älgar för obduktion och allt pekar på älglusflugan.SVA har konstaterat att köttet inte är angripet, flugorna orsakar enbart skador på hud och päls. Men på sikt är utvecklingen alarmerande för älgstammen.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser