Älglusflugan dödar älg i Värmland

Mellan 10 och 15 älgar har hittats döda i västra Värmland. Älgarna har förlorat delar av pälsen och nu misstänker man att älglusflugan ligger bakom dödsfallen.

De senaste tio åren har älglusflugan, eller som hjortlusflugan, som den också kallas, ökat dramatiskt i Värmland.Hjortlusflugan är en parasit som flyger och när den finner sitt värddjur knäpper den av sig vingarna och livnär sig på värddjuret genom bett. Bett som känns och som hos många människor orsakar varliknande bölder.En helt pälsfri älg har nu skickats till Statens Veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för analys. Totalt ligger nu fyra älgar för obduktion och allt pekar på älglusflugan.SVA har konstaterat att köttet inte är angripet, flugorna orsakar enbart skador på hud och päls. Men på sikt är utvecklingen alarmerande för älgstammen.

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser