Älgkor följs med satellit och dator

Erik Andersson och projektansvarige forskaren Göran Eriksson, SLU, med en av de 26 älgkor som nu försetts med GPS mottagare och GSM-telefon.Nu går landets älgstam in i IT-åldern. Med häftigt färgade halsband och hög svansföring spatserar 26 älgkor i Västerbottensskogarna utrustade med GPS-mottagare och GSM-telefoner. De högteknologiska älgkorna ringer sju gånger per dag till sin hemsida hos uppdragsgivarna på SLU i Umeå och berättar vad som händer på betesfronten.Om detta slutar med en älgkrasch eller ytterligare en IT-krasch återstår att se, men forskarna är överens om att detta är ett tekniksprång av stort format.

Fjolårets flyginventering av älg i Åseleskogarna i Västerbotten gav vid handen att det fanns 10-12 älgar per 1000 hektar i vinterstam. För mycket ansåg markägarna som kunde visa på betesskador. Älgarna finns inte här under hösten kontrade jägarna som inte ansåg sig klara av en kraftigare avskjutning.
Gnissel i samrådet mellan jägare, markägare och storskogsbruket resulterade i en unik överenskommelse mellan jägare, markägare och storskogsbruk som nu delar på kostnaderna för en heltäckande undersökning om älgens betesvanor under ett helt år.
Ungefär samtidigt som problemen i Åsele aktualiserades lanserades ny modern teknik som gör det möjligt att följa älgarna utan krävande personalinsatser.
400 000 positioner
Holger Dettki, landskapsekolog på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) i Umeå berättar om tekniken som bygger på en GPS-mottagare ett batteri och en GSM-telefon. Utrustningen som väger 1,1 kilo sitter i ett halsband som fäst på älgen. Forskarna flyger med helikopter och skjuter älgkorna med en bedövningspil för att kunna fästa halsbanden.
När älgen kvicknat till efter bedövningen kan forskarna följa älgens beteende under ett helt år innan det är dags att åter bedöva kon och plocka bort halsbandet. Forskningsprojektet ska pågå i fyra år i Västerbotten.
Varje halvtimme tas en position i GPS-mottagaren och sju gånger per dag ringer GSM-telefonen på älgen upp via ett modem till SLU:s dator och rapporterar in positionerna. Varje position har en noggrannhet på +-10 meter. Varje dygn tas 30-48 positioner. Totalt får forskarna cirka 400 000 positioner att bearbeta.
Med hjälp av helikopter söks älgkorna upp för att skjutas med bedövningspil.Älgar på Internet
Positionerna kan sedan matchas med satellitbilder, samma som används av riksskogstaxeringen för att i detalj se vilka betesmarker som älgarna föredrar. Jämfört med tidigare forskning kan man nu exakt säga vilken typ av skog älgarna betar och när det sker.
Det unika med tekniken är att positionerna direkt hanteras i en databas och läggs ut på en karta på internet där man kan följa älgarnas vandringar.
Huruvida älgarna ska gå att följa minut för minut för allmänheten har forskarna ännu inte tagit ställning till. Det kan bli problem med störningar av älgarna och det skulle påverka forskningen negativt eftersom man vill studera en ostörd älgstams födoval. Problem kan även uppstå under jakten om enskilda jägare och jaktlag enkelt skulle kunna se exakt på metern var älgarna fanns inom jaktområdet.
Skjut inte älgarna!
Forskarna vill även uppmana jägarna i Åseletrakten att inte skjuta älgarna som har halsband eftersom forskningsprojektet går ut på att följa älgkornas vandringar och födoval under ett helt år.
Sändarhalsbandet levereras av det tyska företaget Vectronik och kostar i storleksordningen 40 000 kronor. Det unika med detta projekt är att markägarintresserna, storskogsbruket och LRF bidragit med pengar tillsammans med länstyrelsen i Västerbotten och Jägareförbundet.
– Kan man hitta ny och viktig fakta med denna forskning gynnar det både jägare och markägare, säger Bernt Wikström, LRF-bas i Västerbotten, som fanns med i Åsele när de första älgarna märktes.
Landskapsekolog Holger Dettki visar upp halsbandet som under ett år kommer att skicka viktig information direkt till datorerna på SLU i Umeå.Bra för alla
– Flyginventeringar och älgbetesinventeringar visar att det finns mycket älg kring Åsele. Vi hoppas få reda på var älgarna finns under hösten så att man vet var älgstammen ska beskattas, säger Wikström.
Forskarna menar att den här forskningen är ett tekniksprång.
– Att på forskningsnivå förstå älgarnas födoval är mycket viktigt och för oss en bra bit framåt, säger Holger Dettiki(bilden). Kanske kan man i framtiden hitta en modell som verkligen skapar balans mellan föda och älgstam.
Naturligtvis kommer även markägarna att få nytta av forskningen. Effekterna av monokulturer kommer att kunna utvärderas på samma sätt som minskningen av tall till förmån för gran och contorta kan studeras.
Forskarna är inte främmande för att man i framtiden kan skapa modeller där skogsbruket kan bedöma risken för att ungskogen ska skadas av älg vid olika typer av hyggen.
Forskningen är just nu i sin linda och för de som vill följa projektets utveckling på närmare håll kan knappa in sig på älgarnas egen hemsida:
http://www-moosetrack.slu.se
Text och foto: Roger C Åström

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser