Älgko stressad till döds

Borås (JJ) En älgko har hittats död i en fårhage i utkanten av Kinnarumma i närheten av O-ringentävlingarna. Den tros ha stressats till döds på grund av orienteringstävlingen.

– Den har blivit ihjälstressad av orienteringen. Vi har gjort vad vi har kunnat men det är jättetråkigt tycker vi, säger Bengt Larsson, som arbetar som viltavdrivare i samband med orienteringsevenemanget.

Varje morgon, innan tävlingarna drar igång, beger sig jägare och viltavdrivare ut för att få bort alla vilda djur i områdena så att de inte ska störas av löparna.

De tror också att älgkon hade en kalv som fortfarande kan finnas någonstans i skogsområdet.

– Eftersöksjägare gör ett försök att hitta kalven nu, säger Bengt Larsson.

Om kalven hittas kommer den att avlivas, uppger Borås Tidning.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser