Älgjaktspremiär i halva Sverige!

I dag går startskottet för älgjakten i halva Sverige. I norra delen av landet gick älgjägarna till skogs redan för en månad sedan. – Älgstammen ökar i stora delar av landet, så i år stiger förmodligen antalet fällda älgar från 88 000 till cirka 95 000, säger Göran Bergqvist, klövviltkonsulent vid Svenska Jägareförbundet, till Skogsaktuellt.

Älgjaktspremirären är en höjdpunkt för många jägare. I genomsnitt så ägnar jägarna nio dagar per år till älgjakt.
Dessutom ökar antalet kvinnliga jägare och nu utgör de 5,5 procent av jägarkåren i landet. 

Varje år genererar älgjakten cirka 11 000 ton älgkött och värdet på jakten beräknas till 1,5 miljarder kronor.
Det här rapporterar Skogsaktuellt.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser