Älgjaktspremiär i halva Sverige!

I dag går startskottet för älgjakten i halva Sverige. I norra delen av landet gick älgjägarna till skogs redan för en månad sedan. – Älgstammen ökar i stora delar av landet, så i år stiger förmodligen antalet fällda älgar från 88 000 till cirka 95 000, säger Göran Bergqvist, klövviltkonsulent vid Svenska Jägareförbundet, till Skogsaktuellt.

Älgjaktspremirären är en höjdpunkt för många jägare. I genomsnitt så ägnar jägarna nio dagar per år till älgjakt.
Dessutom ökar antalet kvinnliga jägare och nu utgör de 5,5 procent av jägarkåren i landet. 

Varje år genererar älgjakten cirka 11 000 ton älgkött och värdet på jakten beräknas till 1,5 miljarder kronor.
Det här rapporterar Skogsaktuellt.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser