Älgjaktspremiär blev björnjakt

Flykälen (JJ) I dag var fokus på älg när jägarna i Flykälen drog på jakt, men jakt är jakt och det visade sig att hundarna hittade björn i stället. Då fick man snabbt tänka om.

Robin Leandersson, Michelle larsson och Fredrik Ottosson med jämthunden Köpi och gråhunden Kallionateen Rainer.

Robin Leandersson, Laholm, som Jaktjournalen tidigare skrivit om i samband med björnjakt jagade i dag älg med sitt jaktlag i Flykälen inte långt från Föllinge i nordvästra Jämtland.

– Jag hade gått med min jämthund nu på förmiddagen och precis kopplat henne när grannjaktlaget hörde av sig och berättade att deras hundar hittat björn. Vi hade inte alls fokus på björn eftersom det är älgjaktspremiär och dessutom så få björnar kvar här i renbetesområdet, säger Robin.

Patrik Ingves gråhund samt en jämthund följde nu gemensamt efter en björn i gångstånd som gick över gränsen in i det älgjaktsområde Robin jagar i.

– Min kamrat Fredrik Ottosson som var med när jag sköt min första björn i fjol känner marken väl och jaktlaget ställde om. Jag och Fredrik postade vid en väg och efter ett tag klev björnen upp och stannade till 50 meter bortanför oss. Jag kunde fälla den på plats.

Robin Leandersson är ödmjuk inför det faktum att han återigen hamnade på rätt plats vid rätt tillfälle och ger både hundförare och jaktkamraten Fredrik Ottosson kred.

– Man jagar aldrig ensam. Varenda deltagare i jakten är viktig för det slutliga resultatet.

Den fällda björnen var en hanne på 120 kilo.

Nu hoppas Robin på att komma i pass på den jämtländska storoxen.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser