Älgjaktresan till Kanada blev en besvikelse – känner sig lurad

Bergstena (JJ) Peter Larsson, Bergstena la drygt 70 000 kronor på att förverkliga drömmen om en stortjur i British Columbia förra året. Nu ångrar han sig bittert och känner sig lurad. Under den tio dagar långa jaktresan såg han inte ett spår av en levande älg.

Jaktresan till British Columbia blev en besvikelse. Peter Larsson tycker arrangemanget inte motsvarade marknadsföringen. Foto: Per Jonson/Gettyimages

Svenska älgar har Peter Larsson haft bekantskap med i 30 år. Han är en erfaren gråhundsägare och älgjägare, men under flera år har han närt drömmen om att få komma till Nordamerika och få chansen att möta en av de där riktigt stora älgtjurarna.

Med tiden kom drömmen att klarna i konturerna och förra året efter att ha spanat runt på internet fann han en resa arrangerad av det norska jaktreseföretaget Mylla Jakt och Fiskeresor.

– Informationen på hemsidan såg lockande ut så jag kontaktade företaget. Först sa de att det inte fanns någon resa tillgänglig men så en dag hörde de av sig och sa att det fanns en öppning.

Skeptiskt direkt

Peter köpte jaktresan och flög till Kanada. Redan när han hämtades upp av guiden började han bli skeptisk.

– I pickupen berättade guiden, som inte var den utlovade, att det knappt finns någon älg i området på grund av all varg.

De första sju dagarna åkte Peter runt i pickupen mesta delen av tiden tillsammans med sin guide och dennes svärson.

– Vi gjorde ett lockpass morgon och kväll men sedan åkte vi bara bil. Guiden fokuserade mer på att få sin svärson att fälla skogsfågel längs med vägarna, än att ge mig en bra jaktupplevelse. Tror det blev över 100 mil i bil på resan. Det var inget jag fått info om tidigare och inte den typ av jakt jag uppskattar.

Massa folk och fyrhjulingar

I tillägg till avsaknad av älg var jaktmarken full av kanadensiska jägare som satt och lockade över allt.

– Det var kamouflageklädda jägare i princip varenda kurva på skogsvägarna och fyrhjulingar körde kors och tvärs genom markerna. Ju längre tid jag var där desto mer förstod jag att jag aldrig kommer se skymten av någon älg.

Efter sju dagar kom den ursprungliga guiden till campet. Han var nyligen hjärtopererad och de fyra sista jaktdagarna spenderade Peter nästan uteslutande på jaktcampen.

– Ingen av de två guiderna hade fysik för att röra sig i skog och mark. Jag kände mig verkligen lurad. Jaktföretaget som sålde resan till mig sa aldrig något om att det var så himla dåligt med älg. Hade jag vetat detta hade jag kunnat använda pengarna till en annan jakt. Antingen lagt till en slant och åkt till ett bättre område eller så hade jag kunnat åka flera gånger till Polen eller nåt.

Fick vad han betalade för

Mylla Jakt och Fiskereiser drivs av Vegard Eriksen som också är den person Peter Larsson varit i kontakt med, både före och efter resan. Enligt Vegard Eriksen fick Peter Larsson all nödvändig information innan resan.

– Jag kan aldrig tro en guide säger att det är väldigt liten chans att skjuta älg, det första som sker när en gäst kommer till ett område, säger han.

Vegard Eriksen menar att man som arrangör aldrig kan garantera att kunden fäller ett vilt. Han har haft flera svenska jägare som åkt på samma resa som Peter och som alla varit nöjda med arrangemanget.

– Blir man besviken för att man inte kommer till skott bör man kanske inte åka på en jaktresa. Att det satt kanadensiska jägare runt omkring på marken visade väl att det fanns älg där. Annars hade de väl inte jagat i området.

Har ni något kompensationssystem när betalande jägare har en tråkig upplevelse och känner att de inte får valuta för pengarna?

– Nej det har vi inte. Han fick vad han betalade för, säger Vegard Eriksen.

 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser